Sala de premsa Premsa i mitjans

Dissenyen un vehicle i una boia per monitoritzar contaminants marins

ICN2 (Autor: Jordi Pareto)
ICN2 (Autor: Jordi Pareto)
El projecte europeu BRAAVOO permetrà mesures de baix cost en temps real i podria simplificar la vigilància marina del medi ambient. L’ICN2 hi participa y acull una reunió entre els dies 13 i 14 de novembre.

12/11/2014

Com a resultat de múltiples pressions provocades per l'home, hi ha una lenta però constant degradació de la qualitat de l'aigua marina, tant química com biològica. El Projecte Europeu BRAAVOO (Biosensors, Reporters and Algal Autonomous Vessels for Ocean Operation) es va posar en marxa el desembre de 2013 com a part de les estratègies de la UE per mitigar aquest problema. La iniciativa està coordinada pel Prof. Jan van der Meer, del Departament de Microbiologia Fonamental de la Universitat de Lausanne.
 
El projecte està format per 9 membres de 7 països diferents, incloent-hi quatre grups de recerca especialitzats en estratègies de biosensors i 5 petites i mitjanes empreses (pimes). L'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) acull una reunió de BRAAVOO entre el 13 i el 14 de novembre, organitzada per la investigadora del CSIC Prof. Laura M. Lechuga, membre del projecte i responsable del Grup ICN2 NanoBioSensors i Aplicacions Bioanalítiques.
 
BRAAVOO té com a objectiu desenvolupar vehicles no tripulats i boies de vigilància que viatjaran per la superfície dels mars portant mòduls "Lab-in-a-Chip" per al monitoratge en temps real de contaminants marins. Els mòduls sensors inclouran tots els elements òptics necessaris per a la lectura del senyal del biosensor, la microelectrònica per a emmagatzematge de dades i la microfluídica per a l'anàlisi automàtic i programable de mostres. Els biosensors són eines altament eficients i rendibles, de manera que el projecte ofereix una solució innovadora per a la mesura in situ en temps real de contaminants marítims d'alt impacte i difícil detecció. El projecte té el potencial de simplificar la vigilància marina del medi ambient, una tasca logística complexa que es porta a terme ara per ara lluny de l'aigua del mar en costosos laboratoris.
 
El concepte de BRAAVOO es basa en una combinació única de tres tipus de biosensors, que permetran la detecció tant de nombrosos contaminants marins prioritaris com d'efectes biològics que es poden utilitzar com a senyal d'alarma primerenca. El grup dirigit per la Prof. Laura M. Lechuga està especialment involucrat en la implementació de nanoimmunosensors basats en una tecnologia patentada i llicenciada a través del CSIC pel Grup ICN2. Aquests sensors faciliten la detecció directa de les interaccions moleculars entre anticossos específics i substàncies contaminants.
 
El consorci reunit a l'ICN2 aporta l'experiència i l'accés a les infraestructures necessàries per al desenvolupament d'aquesta gamma de mètodes experimentals (des d'enginyeria marítima fins microbiologia i nanotecnologia). Microbiòlegs moleculars, enginyers elèctrics, químics i biòlegs marins validaran les mesures dels biosensors en un mesocosmos que simula l'entorn natural sota condicions controlades.