Sala de premsa Premsa i mitjans

Atorgat el fons TECNIOfy a un projecte del grup CIMITEC de la UAB

Atorgat el fons TECNIOfy a un projecte del grup CIMITEC de la UAB
El fons de valorització TECNIOfy, convocat pel Parc de Recerca UAB amb el suport d'ACCIÓ, anirà destinat a la valorització d'un dispositiu basat en tecnologia d'identificació per radiofreqüència capaç de llegir múltiples etiquetes a curta distància i en qualsevol orientació sense necessitat de treure els productes del carret de la compra.

09/06/2016

El Parc de Recerca UAB ha atorgat el fons de valorització TECNIOfy, dotat amb 30.000 euros, al Centre d'Investigació en Metamaterials per a la Innovació en Tecnologies Electrònica i de Comunicacions (CIMITEC), grup de recerca de la UAB vinculat a la xarxa TECNIO d'ACCIÓ. L'objectiu d'aquest fons és recolzar la comercialització d'una tecnologia, que estigui en una fase de maduració i prèvia a la industrialització.

El projecte seleccionat, liderat per l'investigador Jordi Bonache Albacete, es basa en el desenvolupament d'un dispositiu d'identificació per radiofreqüència (RFID) en camp proper i baix cost.

La identificació per radiofreqüència (RFID) és un sistema que permet la transmissió d'informació etiquetada sense necessitat de contacte. Es basa en la incorporació d'una etiqueta a un objecte que és reconeguda per un lector sense necessitat de visió directa a través d'ones de ràdio. A dia d'avui, aquesta tecnologia s'aplica a magatzems i establiments comercials per identificar els productes i fer els inventaris, però la seva aplicació pot arribar més lluny i a la llarga substituirà el sistema tradicional dels codis de barres òptics.

El nou lector que han creat els investigadors del CIMITEC fa més possible l'expansió d'aquesta tecnologia a les botigues, ja que resol una de les limitacions que fins ara la retardava. I és que el propi avantatge que suposa detectar amb un lector els articles a distància per fer els inventaris, és un inconvenient per fer el control de pagament dels articles, perquè el lector detecta tant els articles que portem al carret com els que estan lluny. Per això, fins al dia d’avui es necessiten dos tipus d'etiquetes, una que es detecta amb un lector de camp proper i que no és apte per a la identificació a gran distància i una altra que és sensible a un lector de camp llunyà.

En aquest sentit, els investigadors han aplicat les propietats singulars i controlables dels metamaterials per fabricar un dispositiu capaç de llegir des de curta distància i qualsevol orientació les mateixes etiquetes utilitzades per fer inventari a grans distàncies. Això permet tenir una única etiqueta i facilitar el desplegament d'aquesta tecnologia en front els codis de barres.

"La RFID ofereix molts avantatges a les botigues i grans magatzems i sobretot, al sector de la moda i el tèxtil, ja que agilitza el procés de pagament permetent cobrar sense la necessitat de treure els productes del carro o de la bossa", destaca Jordi Bonache. A més, aquesta tecnologia permet llegir múltiples etiquetes simultàniament, així que en qüestió de segons detecta tots els productes. Les etiquetes electròniques poden emmagatzemar molta informació sobre el producte, a part de ser de disseny simple, de baix cost i molt resistents.

Els investigadors del CIMITEC ja han desenvolupat un prototip del seu lector i ara, amb el suport del fons TECNIOfy, podran començar la fase d'industrialització i fabricaran el dispositiu per poder començar a comercialitzar-lo en un any.