Sala de premsa Premsa i mitjans

Analitzen els processos conflictius i de construcció de pau a nivell global

L’estudi registra un descens pel que fa als conflictes armats respecte d’anys anteriors (de 38 l’any 2012 a 35 el 2013), però adverteix sobre els elevats nivells de violència en més d’una quarta part dels enfrontaments i de la possible germinació de noves disputes durant el 2014.

02/07/2014

L’Escola de Cultura de Pau de la UAB ha publicat el seu informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau, Alerta 2014!,on analitza l’evolució de les tensions i els processos de pacificació a nivell global i també la seva dimensió de gènere. Paral·lelament i a càrrec del director de l’Escola de Cultura de Pau i titular de la càtedra UNESCO sobre Pau i Drets Humans, Vicenç Fisas, ha publicat l’Anuari de Processos de Pau 2014, on s’analitzen 50 escenaris en conflicte on es desenvolupen negociacions de pau.
 
Amb la publicació d’aquest document es volen facilitar dades, la seva anàlisi i, amb això, la identificació de factors d’alarma així com de possibles reconciliacions. L’informe s’adreça als actors responsables de prendre decisions polítiques, amb capacitat d’intervenció i a aquells que puguin divulgar àmpliament aquestes informacions, ja sigui política, mediàtica o acadèmicament. 
 
Segons l’informe, la principal causa dels conflictes armats és “l’oposició al govern o el sistema d’un estat i a demandes identitàries i d’autogovern, tot i que la lluita pel control dels recursos o el territori fou un factor també important”. Aquestes situacions de tensió s’han donat sobretot –i assolint desacords de major gravetat– a l’Àfrica (13) i a Àsia (11). Per aquest motiu, l’ONU va incrementar les missions internacionals de manteniment de la pau en aquestes zones. Orient Mitjà i Europa van comptar cadascun cinc conflictes armats, essent Amèrica la zona amb una xifra menor: un.
 
Una de les conseqüències més evidents d’aquestes situacions van ser els desplaçaments forçats, arribant als pitjors nivells registrats des del segle XX:  45,2 milions de persones es van veure obligades a desplaçar-se, de les quals 15,4 milions es van haver de refugiar en territoris internacionals 28,8 milions es van traslladar a altres emplaçaments dins de les fronteres dels seus estats.
 
El document destaca també greus desigualtats de gènere en 75 països. La violència sexual segueix sent una de les principals armes de guerra juntament amb la violència de gènere i la creixent participació de les dones en les disputes. Seguint la perspectiva de gènere, el quart capítol, “Dimensión de género en la construcción de paz”, analitza els passos donats per part de la societat civil per incrementar la participació de les dones en les negociacions de pau.
 
Els dos darrers capítols de l’informe fixen la mirada en el present any 2014, estudiant per un costat les oportunitats de pau i, per l’altre, els escenaris de risc. En el primer cas s’analitzen els set àmbits més propicis per assolir la pau (Iran, Colòmbia, Filipines, Indonèsia, Sèrbia, Rússia i República Democràtica del Congo), vistos els avenços fruit de les negociacions. En el segon apartat s’examinen vuit escenaris que, per l’agreujament de les diferències, podrien convertir-se en focus d’inestabilitat i violència durant el 2014. 

Alerta! 2014: Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de Paz, ha estat editat per Icaria i pot trobar-se en castellà al web de l’Escola de Cultura de Pau.

Més informació: Escola de Cultura de Pau de la UAB