Sala de premsa Premsa i mitjans

Analitzen els efectes dels residus generats pel turisme a les illes mediterrànies

Blueislands
Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània.

10/02/2017

La regió mediterrània és la principal destinació turística del món i les illes reben un gran volum de població durant els mesos d'estiu. Les economies locals depenen en gran mesura del turisme com a font d'ingressos i com a generador d'ocupació. No obstant això, aquesta onada turística anual massiva, concentrada en un curt període de temps, suposa una gran càrrega per a les infraestructures, especialment per a aquelles relacionades amb la gestió dels residus. Les autoritats locals busquen com fer front tant a l'elevat increment de la generació de residus com al baix nivell de classificació de les deixalles per part dels turistes.

El projecte europeu Interreg MED Blueislands treballarà durant 3 anys (2016-2019) per a desenvolupar i elaborar sistemes eficaços, econòmicament viables i ambientalment sostenibles que permetin abordar i mitigar les conseqüències d'aquest increment estacional de residus generats pel turisme a 9 illes de la Mediterrània. Subvencionat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional i dirigit pel Ministeri d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Xipre, es durà a terme a les illes de Mallorca, Sardenya i Sicília (Itàlia), Malta, Rab (Croàcia), Creta, Rodes i Mykonos (Grècia) i Xipre.

El projecte, que compta amb 14 institucions sòcies de tota Europa, quantificarà els residus generats a les illes durant i fora de la temporada turística alta, avaluaran la composició dels residus, l'impacte de les escombraries a les costes i platges, i la seva influència en les instal·lacions de tractament de les aigües residuals.

La investigadora de l'ICTA-UAB, Dra. Patrizia Ziveri ha explicat que "tot i que es tracta d'un fenomen ben conegut, la variació estacional de la generació de residus a les illes encara no s'ha definit correctament ni s'ha determinat el seu efecte socioeconòmic i mediambiental" i ha afegit que "l'aïllament i la falta d'espai per a la creació d’instal·lacions suposen una limitació addicional per a aquestes illes". El projecte Blueislands té com a objectiu proporcionar respostes a totes aquestes preocupacions.

L’ICTA-UAB, en col·laboració amb altres 13 institucions europees sòcies del projecte, avaluarà la dinàmica dels micro i macro-plàstics a les zones costaneres més turístiques. Durant el primer any es durà a terme el monitoratge de 27 platges de forma periòdica. Es duran a terme 189 enquestes per mostrar l'acumulació de brossa marina en relació amb les activitats turístiques de les platges seleccionades. S’agafaran i analitzaran a l'ICTA-UAB al voltant de 700 mostres per avaluar les concentracions de micro i macro plàstics tant a la terra com al mar.

En base als resultats, es planificaran diferents estratègies i es crearà i implementarà una eina multidimensional, així com diferents plans d'acció. Després d'aplicar aquestes mesures, es repetiran les enquestes per avaluar els seus impactes.