Sala de premsa Premsa i mitjans

Acord entre Espanya i Japó per instal·lar quatre nous telescopis a l'illa de La Palma

telescopis CTA
Els instruments, amb participació de la UAB, l'IFAE i l'IEEC, formaran part de la futura Xarxa de telescopis Cherenkov de l'Hemisferi Nord (CTA-Nord) a l’Observatori del Roque de los Muchachos.

15/04/2016

El 13 d’abril la secretaria d’Estat de R+D+I, Carmen Vela, ha presidit amb el viceministre d’Educació, Cultura, Esport, Ciència  i Tecnologia japonès, Tsutomu Tomioka, la signatura de l’acord de col·laboració per a la construcció i instal·lació de quatre telescopis Cherenkov a l’Observatori del Roque de los Muchachos, a l’illa de La Palma dins del consorci CTA (Cherenkov Telescope Array o Xarxa de Telescopis Cherenkov). L’acord s’ha signat a Tokio per Rafael Rebolo, director de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), i Takaaki Kajita, director de l’Institut d’Investigació de Raigs Còsmics de la Universitat de Tokio (ICRR, per les seves sigles en anglès).

Diverses institucions catalanes tenen una participació important tant a la gestió del projecte CTA com en el desenvolupament tecnològic dels 4 telescopis més grans de la xarxa, coneguts com a LSTs (Large Size Telescopes), amb grups d'investigadors que també han estat membres fundadors del projecte.

 
El grup de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) liderat pel professor d’investigació ICREA i director de la unitat, Diego F. Torres i la investigadora Ramon y Cajal Emma de Oña Wilhelmi, ha actuat com a director científic i és responsable del desenvolupament d’un dels mòduls principals del software de control de l’observatori. El grup de l'Institut de Ciències del Cosmos (IEEC-UB) liderat pel catedràtic i director científic de l'ICCUB, Josep Maria Paredes i el professor agregat Marc Ribó, ha participaten la definició dels objectius científics del consorci i estan involucrats en el disseny i producció de la microelectrònica per a les càmeres de CTA.

El grup del Centre d’Estudis i Recerca Espacials (IEEC-UAB) liderat per Lluís Font, professor titular del Departament de Física de la UAB i Markus Gaug, investigador postdoctoral, coordina el grup d’instal·lacions centrals de calibratge, que inclouen el calibratge del telescopis individuals, de la xarxa de telescopis, de l’atmosfera, i de la precisió en l’apuntament a les fonts, i participa juntament amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) en el desenvolupament d’instrumentació avançada per a la caracterització de l’atmosfera.

L'IFAE és responsable de la coordinació, el control i l'assemblatge de la càmera dels LSTs així com del disseny i l'assemblatge del sistema mecànic que permet girar els telescopis i ancorar-lo a terra. Entre els investigadors de l'IFAE que participen al projecte està el Manel Martínez, coordinador de CTA España i chair del steering committee del LST, i el Juan Cortina, co-investigador principal del LST. Ambdós estaven presents a la signatura de l'acord. L'Òscar Blanch és coordinador de la càmera dels LSTs, l'Abelardo Moralejo és el coordinador de Software i el Javier Rico és el Chair del Comitè de Publicacions i comunicacions científiques.
 
Sobre el consorci CTA
 
El consorci CTA està format per més de 1.200 científics que treballen en 200 centres de recerca de 32 països, sent Espanya i Japó els dos majors contribuents a CTA-Nord. El seu objectiu és la construcció d'una infraestructura per a la detecció i investigació de raigs gamma de molt alta energia que proporcionaran informació sobre els fenòmens més violents i extrems que ocorren en l'Univers.
 
El Ministeri d'Economia i Competitivitat ha sumat esforços amb altres entitats internacionals i nacionals per al projecte CTA-Nord a Espanya, aportant 40 milions d'euros, fet que suposa la meitat del cost total de la seva construcció.
 
La infraestructura CTA està formada per dos observatoris, un a cada hemisferi del planeta. La xarxa estarà formada per uns 120 telescopis distribuïts entre els dos hemisferis. L'Observatori CTA- Nord s'emplaçarà a l'Observatori del Roque de los Muchachos, de l'illa de La Palma, mentre que CTA-Sud s'ubicarà a les instal·lacions de l'Observatori Europeu Austral (ESO) al Paranal (Xile).