Sala de premsa Premsa i mitjans

Acció al bar de la plaça Cívica contra el malbaratament alimentari

MalbaratamentAlimentari
Un grup de voluntaris de la FAS recolliran i pesaran els aliments que es malbaraten al restaurant de la plaça Cívica, i a continuació es farà una taula rodona sobre aquest tema, per tal d'analizar el problema i buscar solucions.

26/05/2015

El grup d'acció Menja Just a la UAB, voluntaris i voluntàries de la Fundació Autònoma Solidària, organitzen una jornada en què primer duran a terme una acció al bar de la plaça Cívica per valorar el malbratament de la universitat en kg i a continuació es durà a terme una taula rodona per reflexionar les causes, efecte i solucions del malbaratament alimentari.

A la taula rodona hi participaran  Paco Muñoz, de l’Oficina de Medi Ambient;  Alba Álvarez, del Plat de Gràcia; Aina Gascó i Xavi Martinez del col·lectiu de la UAB l'Hortet.

La iniciativa Menja Just de la UAB ha estat seleccionada per estar al Pavelló espanyol de l'Expo Universal de Milà 2015, que té per lema Alimentar el planeta. Energía para la vida, i que s'està fent des de l'1 de maig i fins el 31 d'octubre. Entre els eixos temàtics destaca la ciència i tecnologia per a la seguretat i qualitat alimentària, innovació a la cadena d'abast d'aliments agropecuaris, tecnologia per a l'agricultura i la biodiversitat, l'educació nutricional, els aliments per als estils de vida saludables, la solidaritat i la cooperació en alimentació. 900 milions de persones pateixen una dieta insuficient i pobra, mentre un terç del primer món pateix obesitat per causa d’una ingesta excessiva o inadecuada. Només amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals es podria alimentar tota la població que passa gana al món.

La UAB, capdavantera en la lluita contra el malbaratament alimentari

 La UAB, que s’ha destacat fa temps per la seva implicació contra el malbaratament alimentari, ha estat la impulsora d’aquesta iniciativa.  La UAB és la universitat que lidera la recerca i innovació en tecnologia dels aliments. Fa recerca alimentària des dels seus departaments i instituts de recerca. Compta al seu campus amb la Planta de Tecnologia dels Aliments. Forma els tecnòlegs dels aliments i els higienistes. Va ser la primera universitat de l’Estat espanyol en oferir els estudis de Ciència i Tecnologia dels Aliments.

A més, la UAB ha desenvolupat una metodologia per estimar el malbaratament alimentari a Catalunya a partir de les caracteritzacions de les deixalles domèstiques. Ha publicat diferents guies i informes per reduir el malbaratament alimentari en el sector de la hostaleria, el comerç i les llars, conjuntament amb la Fundació Alícia i també amb l’Agència de Residus de Catalunya.