Sala de premsa Premsa i mitjans

Un mapa situa la lluita de les dones que resisteixen a l’extractivisme i defensen la vida i el territori a Amèrica Llatina

Dones en conflictes
Un mapa creat per investigadors de l'ICTA-UAB, la Xarxa Llatinoamericana de Dones Defensores de Drets Socials i Ambientals, i CENSAT Agua Viva – Amigos de la Tierra Colombiavisibilitza les lluites de les dones llatinoamericanes contra la mineria i en defensa de la vida, la dignitat i el territori.

08/03/2017

El Mapa "Dones Llatinoamericanes Teixint Territoris", que es presenta avui coincidint amb la conmemoració del Dia Internacional de les Lluites de les Dones, destaca 22 conflictes i testimonis de dones lluitadores que comparteixen les seves experiències personals, els impactes que reben de les activitats mineres i les alternatives que impulsen.

Les dones que reclamen altres formes de desenvolupament acostumen a posar les seves vides en perill. D'acord amb Global Witness, dels 185 defensors ambientals assassinats en el món en 2015, 122 casos van tenir lloc a Amèrica Llatina. Diversos casos del mapa posen de manifest la violència que s'exerceix sobre les dones. L'assassinat de dones és part d'un patró de persecució que s'està denunciant com feminicidi. El mapa contribueix al EJATLAS, un esforç global de mapeig de conflictes socioambientals d’arreu del món (www.EJATLAS.org) impulsat des de l'ICTA-UAB.

La Dra. Leah Temper, coordinadora del projecte internacional ACKnowl-EJ (Activist-Academic Co-Production of Knowledge for Environmental Justice, (www.acknowlej.org) de l'ICTA-UAB, explica que "el mapa posa en evidència el vincle entre violència i dominació contra la naturalesa i la violència contra les dones. Però també posa en qüestió el mite que les dones són víctimes passives. De fet, hi ha casos en què les mines han estat detingudes o els projectes han estat redissenyats com a resultat del seu activisme". Per exemple, el cas del Tambor de Guatemala ha estat recentment suspès.  A Piedras (Tolima, Colombia) un grup de dones va ser l’impulsor de la primera consulta popular realitzada al país contra la mineria.

Les activitats extractives són altament contaminants i tenen alts impactes socioeconòmics i de corrupció. Tenen, a més, un impacte específic en les dones, provocant situacions de violència i discriminació contra elles i posant en risc la seva salut, les formes de vida i l'accés als recursos. Les dones, responsables de la salut de les famílies, estan al capdavant de les lluites per la defensa de la natura i la protecció de la vida, el territori i la comunitat, malgrat ser objecte de persecució, criminalització, i arribant a ser assassinades per la seva resistència.

Daniela Rojas, de Censat Agua Viva de Colòmbia ha explicat que el mapa presentat avui busca visibilitzar les lluites de les dones llatinoamericanes. "Aquest continent és un formiguer de processos de defensa territorial on nosaltres les dones tenim un paper protagonista. La lluita per la defensa dels nostres territoris i dels nostres cossos és fonamental per enfrontar l'andanada de projectes extractivistes que plana sobre Amèrica Llatina. Quina millor data per fer aquest homenatge a les dones? El 8 de març és un dia de resistència, un dia per commemorar el paper de les dones en la construcció de la història de la humanitat", va explicar.

La Dra. Mariana Walter, investigadora de l'ACKnowl-EJ de l'ICTA-UAB destaca que "els conflictes i testimonis reflectits al mapa reflecteixen l'enorme pressió que les activitats extractives i governs que les impulsen exerceixen sobre les dones que es mobilitzen. Però també són un exemple de força i tenacitat en la lluita per un futur millor per a tots".
El mapa recull testimonis com el de Rosa Govela, membre d'una xarxa d'afectats per la mina Tuligtic a Puebla, Mèxic qui va assegurar que es troben en resistència "perquè quan es complica la producció d'aliments en un territori, aquest efecte va directament a les dones per l’angoixa de no saber com donar-li aliment a la seva família. Una altra realitat és l’augment de la prostitució, la venda de l'alcohol en les famílies, la violència contra les dones i el tràfic de persones, la tracta".

Digna Viracochea membre de RENAMAT provinent de l'àrea de Challapata a Bolívia explica en el mapa que les dones de Challapata estan orgulloses de ser partícips actives d'una alternativa productiva, "per això també divulguem el nostre cas de resistència exitosa a la mineria. Volem que se sàpiga a tot arreu que nosaltres estem alertes i que no permetrem mineria a Challapata".

Des de RENAMAT de Molleturo, a l'Equador, van assegurar per la confecció del mapa que malgrat el masclisme violent que ha generat cacicatges polítics i econòmics que són defensors de la mineria, les dones han perdut la por a expressar-se i a buscar el seu propi projecte de vida, la qual cosa els ha portat a teixir llaços de germanor amb dones d'altres comunitats i anar compartint sabers per implementar iniciatives ecològiques sostenibles. Afegeixen que fins i tot el seu treball de conscienciació a les escoles i grups de joves les ha portat a generar capacitats de comunicació radial, artística entre d'altres.

El mapa és una iniciativa del projecte internacional Acknowl-ej, amb finançament de l’ International  Social Science Council i està basada en un sistema d’investigació científic d’empoderament i transformació social i política. Segons Leah Temper, “aquestes dones són les veritables expertes en sostenibilitat i tenen molt a ensenyar a les suposades expertes”.