Sala de premsa Premsa i mitjans

"La bona gestió de la diversitat és font de noves oportunitats per a l'empresa"

RamonGiro
RRamón Giró, expert en responsabilitat social empresarial i discapacitat va ser un dels ponents de la jornada "L'empresa com a element clau de la inserció laboral de persones amb diversitat funcional" que va tenir lloc el 22 de novembre passat a la UAB.

18/11/2016

"El concepte de gestió corporativa va molt més enllà que el d'integració. Té a veure amb els valors i la cultura de l’empresa perquè incorpora polítiques i pràctiques que inclouen la gestió de la diversitat a tots els departaments."

En el marc del Programa UABImpuls de la Fundació Autònoma Solidària amb la col·laboració de Treball Campus, el  22 de novembre va tenir lloc la jornada “L’empresa com a element clau per a la inserció laboral de persones amb diversitat funcional. Com garantir el compliment de la LGD en l’àmbit de les empreses?”. En aquesta jornada es va flexionar sobre el paper de l’empresa en el compliment de l’antiga LISMI —actual Llei General de Discapacitat (LGD)— , ja que estudis actuals mostren que no s’està complint de manera generalitzada. La jornada ha servit per a posar de manifest els drets de les persones amb diversitat funcional i la responsabilitat de les empreses a través de diferents intervencions de persones expertes.

Ramón Giró va ser un dels ponents participants, expert en responsabilitat social empresarial i discapacitat i en gestió corporativa en diversitat.

1. Què creus que passa quant a la incorporació de persones amb discapacitat? Té més a veure amb un tema legislatiu o de cultura organitzativa empresarial?

Una cosa és complir la LGD i una altra tenir el 2% de treballadors amb discapacitat que contempla la llei. Una empresa pot complir perfectament la LGD i no tenir cap treballador amb discapacitat. L’explicació d’aquesta incongruència es diu Mesura Alternativa. Legislativament es donen opcions a l’empresa per a complir la LGD sense haver d’incorporar persones i això ens ho hauríem de fer mirar, però també a l’empresa li manquen eines per saber gestionar millor la incorporació de persones amb discapacitat.

2. Per què hi ha empreses que volen incorporar persones amb diversitat funcional però no se’n surten?

Per sort cada dia hi ha més empreses que volen incorporar dins els seus equips persones amb diversitat funcional i les causes que fan que moltes d’elles no se’n surtin són molt variades i van des del desconeixement general (que comporta certs prejudicis), la tipologia de perfils demandats, l’accés a candidats, l’accessibilitat física o tecnològica i tot un seguit de temes d’organització interna de l’empresa. Tot això es resol fent que la gestió de la diversitat passi a ser un valor essencial de la gestió corporativa de la companyia.

3. Què és la gestió corporativa en diversitat?

Crec que les empreses han de deixar de parlar d’integració laboral i començar a parlar de gestió corporativa de la diversitat. Aquest concepte va molt més enllà i té a veure amb els valors i la cultura de l’empresaperquè incorporapolítiques i pràctiques que inclouenla gestió de la diversitat atots els departaments.
D’aquesta manera l’empresa té eines peradesenvolupar polítiques d’integració que permeten no només complir amb la legislació vigent, sinó anar més enllà i veure que labona gestió de la diversitat és una font de noves oportunitats per a l’empresa, per a treure nous productes i millorar els serveis que li permetin diferenciar-se de la competència.

4. Quin tipus d’empreses tenen més persones amb discapacitat ala plantilla? Per què aquestes?

Les empreses que tenen un major nombre de treballadors solen ser empreses de serveis, sobretot del sector de la neteja i serveis auxiliars. També són aquestes empreses les que tenen més ocupació en general.
De totes maneres, la dada important és que les persones amb discapacitat poden fer qualsevol tipus de feina o dit d’una altra manera, no hi ha cap lloc de treballque no pugui ser realitzat per una persona amb discapacitat, perquè discapacitats n’hi ha de tots tipus amb infinitat de perfils laboralsdiferents.

5. Des de la teva experiència personal, què aconsellaries a un estudiant amb alguna discapacitat per aconseguir trobar feina “de lo seu”?

Crec que el concepte “de lo seu” és com el de “una feina per a tota la vida”. Per exemple, jo, potser perquè sóc delletres, no he treballat mai d’allòque vaig estudiar.De fet, crec que encara no sé què és el meu “de lo meu”.
 
Un estudiant universitari amb discapacitat primer ha d’intentar tenir un bon expedient acadèmic i, quan sigui el moment,entrar de becari en alguna empresa peraguanyar experiència. Hi ha moltes grans companyies que busquen becaris amb discapacitat i no els troben. Després,quan arribi el moment de buscar feina,utilitzar totes les eines a l’abast:serveis d’integració com el nostre, contactes, xarxes professionals, etc. Quan tingui una entrevista de feina, que se la prepari molt bé i, sobretot, el més important i el que pot marcar la diferencia ésla seva actitud i perseverança perquè mai t’agafaran a la primera. Tampoc no ha d’oblidar mai que téun valor que l’avantatja davant dels seus companys sense discapacitat i és el coratge:malgratles dificultats, ha anat a la universitat i s’ha tret una titulació i això només es fa si es té coratge.