Presentació al G7 de l’Informe sobre el “Futur dels Mars i els Oceans”

La catedrática de investigación ICREA a l’ICTA-UAB, Patrizia Ziveri, forma part del grup internacional d’experts que va presentar un informe especial sobre oceans i mars als Ministres de Ciència dels Estats Units, Canadà, Japó, França, Regne Unit, Alemanya i Itàlia – conegut com el Grup dels Set (G7)- abans de la seva reunió al Japó que va tenir lloc del 15 al 17 de maig.
L’informe, que va ser coordinat per la International Union of Geodesy and Geophysics (IUGG) a través del seu International Association of Physical Sciences of the Oceans (IAPSO) y el Scientific Committee on Oceanic Research (SCOR) del International Council for Science (ICSU), se centra en set aspectes marins crítics. Els temes són la contaminació de l’entorn marí degut als plàstics, la mineria als fons marins, l’acidificació oceànica, l’escalfament oceànic, la desoxigenació, la pèrdua de biodiversitat, i la degradació dels ecosistemes marins.
L’informe sorgeix el resposta a la preocupació expressada pels Ministres de Ciència del G7 envers aquests temes durant la reunió celebrada a Berlín l’any passat. Els Ministres van acordar la creació d’un grup d’experts que desenvolupessin un informe tècnic sobre aquests temes i proposessin maneres d’enfortir la cooperació i la coordinació internacional en matèria de ciència dels oceans i dels mars per abordar les necessitats de la societat. Es va fer una crida a la comunitat científica internacional mitjançant el Comunicat Oficial 2015 “per entendre els oceans de forma global a través de la cooperació científica internacional”, per incrementar els esforços i els pronòstics, i per gestionar i millorar el canviant entorn marí i la seva influència als ecosistemes marins.
L’informe tècnic conté diferents capítols sobre els temes en qüestió, cadascun d’ells redactat per dos experts. La Dra. Patrizia Ziveri i el Dr. Paul Snelgrove de Canadà, van ser els encarregats d’escriure el capítol sobre la “Pèrdua de Biodiversitat”. En aquest capítol, Ziveri i Snelgrove afirmen que els oceans compten amb un ampli ventall de diversitat biològica que sustenta la salut del planeta i que proporciona molts beneficis per a la humanitat, i expliquen que el coneixement de la biodiversitat marina és relativament pobre donat que la majoria de les espècies probablement no han estat descobertes.
El capítol alerta que, sense una gestió acurada, els impactes a la biodiversitat afectaran negativament molts dels hàbitats marins més vulnerables del planeta i comportarà un elevat cost a la humanitat, i indica que el desenvolupament sostenible i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle poden ajudar a evitar problemes ecològics. Les Àrees Marines Protegides i altres intervencions similars també poden ajudar a mantenir la seva diversitat i funcionalitat.
Al capítol s’identifiquen accions específiques del G7 per coordinar la recerca, millorar la protecció dels oceans i fomentar l’intercanvi de coneixement.
Consulta l'informe aquí