Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Nova edició de l'Escola d'estiu LIPHE4 a l'ICTA-UAB

10 jul. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El grup de recerca LIPHE4 de l'ICTA-UAB organitza del 10 al 14 de juliol, una nova edició de la seva Escola d'Estiu.

LIPHE4 SUMMER SCHOOL ICTA_UAB

Sota el títol "Transicions energètiques: Diagnòstic de les il·lusions i identificació de les vulnerabilitats crítiques", l'edició 2023 de l'Escola d'Estiu LIPHE4 té com a propòsit fer una exploració crítica de les plausibilitats i els aspectes pràctics d´una "transició verda" en relació amb la seguretat energètica i les preocupacions climàtiques

S'introduirà els participants als conceptes bàsics d'avaluació de la sostenibilitat desenvolupats dins de l'enfocament MuSIASEM (Anàlisi Multi-Escala Integrada del Metabolisme Social i Ecosistèmic). MuSIASEM rebutja el reduccionisme típic de l'anàlisi quantitativa convencional –models preocupats per una sola escala i dimensió alhora– i adopta l'ús d'un conjunt integrat de lents analítiques per examinar diversos aspectes rellevants de la qüestió de la sostenibilitat. Igual que passa amb la salut humana, la salut dels sistemes socioecològics només es pot avaluar de manera significativa integrant diverses formes analítiques.

Els participants es familiaritzaran amb el conjunt dʻeines de lʻenfocament MuSIASEM mitjançant una il·lustració pas a pas de lʻanàlisi relacional del patró metabòlic de la societat. Es mostrarà com es pot utilitzar l'enfocament per integrar recomptes quantitatius de diferents aspectes del metabolisme de la societat, centrant-se en el paper que els usos finals de l'energia exerceixen a la societat respecte a: (1) la qualitat de vida; (2) l'entrellaçament input-output entre els diferents sectors socioeconòmics de la societat; (3) les pressions mediambientals que generen les diferents activitats de producció i consum; i (4) l'externalització del sistema després de la importació de béns i serveis consumits però no produïts localment, relacionada amb preocupacions de seguretat i ètica del neocolonialisme. Les aplicacions seleccionades del conjunt d'eines s'il·lustraran mitjançant una valoració crítica de la qualitat de les narratives (“imaginaris sociotècnics”) i polítiques de sostenibilitat contemporànies.

Les Escoles d'Estiu LIPHE4 reuneixen estudiants de postgrau, investigadors predoctorals i postdoctorals, i professionals per transcendir les fronteres disciplinàries, reconstruir el panorama general dels problemes de sostenibilitat més urgents de l'actualitat i explorar el nostre futur radicalment incert. Els participants poden esperar tant sessions de conferències tradicionals com sessions pràctiques aplicades a petits grups, que sovint es tradueixen en col·laboracions a llarg termini i articles científics. Les Escoles d'Estiu LIPHE4 brinden als investigadors novells l'oportunitat d'ampliar el seu horitzó de recerca i xarxa de contactes, així com d'adquirir una valuosa experiència "pensant fora de la caixa" i treballant en equips transdisciplinars.

Més informació aquí: 2023 Summer School | LIPHE4

 

 

 

 

 

 

Dins de