L'ICTA-UAB divulga al Vagó de la Ciència UAB la necessitat de reduir l'ús dels combustibles fòssils
El Vagó de la Ciència de la UAB, dedicada enguany a divulgar sobre la necessitat de reduir el consum de petroli, carbó i gas, així com d’augmentar l’ús d’energies netes i renovables, ha arrencat aquesta setmana amb la col·laboració activa de nombrosos investigadors de l’ICTA-UAB.
Aquesta segona edició compta amb el suport d’una quinzena d’investigadors de l’ICTA-UAB que hi han treballat activament oferint assessorament científic als continguts, protagonitzant algun dels podcasts que es poden escoltar o com a ponent al Seient de l’Expert. El vagó forma part d’un tren de Ferrocarrils de la línia Barcelona-Vallès que circularà durant el curs acadèmic 2024-2025.
El Vagó de la Ciència és un laboratori de cocreació de divulgació científica i tecnològica on es tracten temes d’interès general, en què la recerca i la innovació són fonamentals, amb la voluntat d’arribar a la ciutadania i millorar l’educació cientificotècnica de la societat.
Enguany, s'hi aborden, entre d’altres qüestions, l’impacte del consum de combustibles fòssils en la biodiversitat i la salut humana, les energies alternatives, la justícia climàtica i el consum responsable. També hi han participat investigadors dels departaments de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia, de Geografia i d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, entre d’altres, així com del CREAF.
Infografies, podcasts i converses amb experts
El vagó, que està vinilat a l’exterior amb el nom del projecte del “Vagó de la Ciència”, conté informació i il·lustracions relacionades amb la reducció dels combustibles fòssils que poden ser ampliades, en format àudio, a partir de codis QR. Els continguts inclouen deu audioguies que aborden aspectes transversals, com ara l’origen i ús dels combustibles fòssils, el seu impacte en la biodiversitat i la salut humana, o les energies alternatives.
I també la sèrie El pòdcast del Vagó, amb 16 capítols, disponibles a la pàgina web del Vagó i a les plataformes Spotify i Ivoox, amb entrevistes a investigadores i investigadors sobre temàtiques del seu àmbit de recerca.
Sis dels capítols estan protagonitzats pel investigadors de l’ICTA-UAB Anna Petit, Verónica Arcas, Pietro Tonini, Raúl Velasco, Laura Pérez Sánchez, Cristina Madrid i Gemma Morell. S’hi aborden el canvi climàtic i la biodiversitat, els reptes de la transició energètica, la justícia climàtica, l’agricultura regenerativa o el consum responsable.
El Vagó de la Ciència incorpora, de nou, el Seient de l’Expert, una iniciativa que busca incentivar la interacció amb les persones usuàries i en què un investigador ocupa, periòdicament, un seient del vagó senyalitzat per a l’activitat i fa el trajecte en tren entre plaça Catalunya i la Universitat Autònoma per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg sobre el seu àmbit de coneixement.
La iniciativa tindrà lloc, enguany, cada dijous durant els mesos d’octubre i febrer. Hi participaran les investigadores de l’ICTA-UAB Cristina Madrid i Gemma Morell.
Els investigadors de l'ICTA-UAB implicats en aquesta edició són Verónica Arcas; Alba Badia; Enrico Chiogna; Xavier Gabarrell; Cristina Madrid; Núria Moraleda; Gemma Morell; Pablo Núñez; Anna Petit; Isabel Pont; Laura Pérez Sánchez; Berta Roset; Valentí Rodellas; Mateu Sanclemente; Pietro Tonini i Raúl Velasco Fernández.
Tot el material divulgatiu del Vagó de la Ciència és accessible al web www.uab.cat/vago