Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Arqueologia biomolecular i paleoecologia

Les instal·lacions d'arqueologia biomolecular i paleoecologia estan totalment equipades per a l'extracció i l'anàlisi de proteïnes i lípids de teixits biològics antics (per exemple, pinyol, càlcul dental, cuir) i materials inorgànics (per exemple, objectes de ceràmica). Realitzem habitualment treballs de laboratori per a tres camps de recerca principals: paleoproteòmica (Zooarqueologia per Espectrometria de Masses, proteòmica shotgun), isòtops estables orgànics (col·lagen) i inorgànics (carbonat) (C, N, O, S, Sr), i anàlisi de residus lipídics.

 

   Arqueologia biomolecular i paleoecologia ICTA-UAB

Les instal·lacions estan gestionades pels grups de recerca TRADITION (ERC-CoG) i IMPACTANT (SGR), i inclouen:
 

  • Instal·lacions per a la manipulació, tall i perforació d'artefactes ossis, dentals, de petxina i ceràmics.
  • Instal·lacions per a l'extracció de col·lagen per a l'obtenció d'empremtes de massa de pèptids (ZooMS) i l'anàlisi d'isòtops estables (per exemple, centrífugues, blocs d'escalfament al bany sec, bany ultrasònic, Vortex, liofilitzador Telestar LyoQuest).
  • Instal·lacions per a l'extracció de lípids d'objectes ceràmics (per exemple, blocs d'escalfament al bany sec, bany ultrasònic, Vortex, bufat de nitrogen).
  • Equip dedicat a l'extracció completa de proteïnes (per exemple, cabina de flux laminar, microcentrífuga, micropipetes, suports magnètics i agitadors tèrmics.

 

Contact: krista.mcgrath@uab.cat