Xavier Nieto inaugura el curs a la Facultat de Filosofia i Lletres

El proper 6 d'octubre, a les 12 h, tindrà lloc a l'Auditori l'acte inaugural del curs 2016-2017 de la Facultat de Filosofia i Lletres, que comptarà amb la presència de la rectora Mgca. Margarita Arboix . La lliçó magistral "La gestió del patrimoni arqueològic subaquàtic. Llums i ombres", la pronunciarà el Dr. F. Xavier Nieto.
16/09/2016
El proper 6 d'octubre, a les 12 h, tindrà lloc a l'Auditori l'acte inaugural del curs 2016-2017 de la Facultat de Filosofia i Lletres, que comptarà amb la presència de la rectora Mgca. Margarita Arboix . La lliçó magistral "La gestió del patrimoni arqueològic subaquàtic. Llums i ombres", la pronunciarà el Dr. F. Xavier Nieto, un dels especialistes internacionals més reconeguts en la matèria i pioner a Catalunya i a Espanya en l’estudi dels derelictes. És membre del Scientific and Technical Advisory Body (STAB) de la Convenció 2001 de la UNESCO per a la Protecció del Patrimoni Cultural Subaquàtic; va formar part i va coordinar per elecció el Grup PACT del Consell d’Europa (1984-1990) i des de 1998 és membre espanyol de l’International Committe on Underwater Cultural Heritage que pertany al International Council on Monuments and Sites (ICOMOS). A més, durant l'acte, es farà lliurament dels diplomes de premis extraordinaris de grau corresponents al curs 2015-2016.
Ressenya biogràfica
Javier Nieto Prieto es va formar i llicenciar en Prehistòria i Història Antiga amb la primera promoció de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB (1972-1973), on va ser becari d’investigació i més tard va obtenir el doctorat (1991). Entre el 2010 i el 2013 ha estat director del Museo Nacional de Arqueología Subacuática (Cartagena), després d’haver dirigit durant vint-i-nou anys (1981-2010) el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (Girona). Ha impartit docència en cursos d’especialització i de màster a la UB com a professor associat (1998-2010) i des de 2015 és director del MU en Arqueología Náutica y Subacuática de la Universidad de Cádiz.
Ha participat o dirigit més de trenta campanyes d’arqueologia subaquàtica a Espanya, Turquia, Itàlia, França, Marroc i Haití. Compta amb un centenar de publicacions nacionals i internacionals com a autor únic o en obres col·lectives, entre les quals destaca la Primera Carta Arqueològica Subaquàtica de Catalunya i, en clau nostra, els treballs sobre el jaciment de La Draga, que actualment excaven professors i professores de la nostra Facultat.
Lliurament de les distincions Ad studia humanitatis fovenda
Durant l’acte es lliurarà per primera vegada la menció honorífica Ad studia humanitatis fovenda, creada amb la finalitat de distingir anualment una persona i una institució que s’hagin caracteritzat per defensar i incorporar a la seva praxi els valors propis dels estudis d’humanitats i/o per col·laborar en el bon desenvolupament dels estudis i la recerca que es desenvolupa a la Facultat. El Degà lliurarà la distinció a títol individual al Dr. Miquel Vilardell Tarrés, Catedràtic Emèrit de Medicina Interna de la UAB, «per la trajectòria personal i pública al llarg de gairebé cinquanta anys de praxi mèdica activa en els àmbits assistencial, docent, de gestió, corporatiu i sociopolític, basada sempre en una mirada humanística sobre el món i la persona i en l’exercici escrupolós de la professió». La distinció a títol institucional es lliura a la Societat del Gran Teatre del Liceu pel «seu esperit de col·laboració amb la Facultat de Filosofia i Lletres, a través de l’encàrrec de digitalització del fons de l’arxiu històric, en l’oferiment de places de pràctiques als estudiants del centre i en la interrelació constant amb els grups de recerca del Departament d’Art i Musicologia».