Visita a l'art paleolític de les Coves de Lascaux i Niaux

.

Estudiants dels graus de la Facultat visiten l’art paleolític de les Coves de Lascaux i Niaux, a
França

05/12/2023

Aquest cap de setmana 59 estudiants dels diferents grups de les assignatures de Prehistòria I: Origens humans del grau en arqueologia i Introducció a la Prehistòria del grau en història i del Programa d’Universitat a l’Abast han realitzat una excursió a dos jaciments de referència de l’art rupestre del Paleolític, les coves de Lacaux i Niaux. Els han acompanyat 4 professores i professors de les dues assignatures.

La primera de les activitats realitzades ha sigut la visita el dissabte al matí de Lascaux IV - Centre International de l'Art Pariétal, situat a les afores del poble de Montignac, al departament de Dordogne – Périgord. Aquest centre convida als visitants a descobrir les impressionants pintures parietals de les diferents sales de Lascaux a través d’una reproducció de la cova. A través d’una proposta museològica de referència, recolzada amb l’aplicació de noves tecnologies, acompanya l’aprenentatge d’observar aquestes impressionants pintures de fa quasi 21.000 anys d’antiguitat, a interrogar-nos sobre el seu significat i sobre les persones que les van realitzar.

A la tarda la jornada ha continuat amb la visita del Musée National de Préhistoire, a la població propera de Les Ezies. Aquest museu conté col·leccions arqueològiques impressionants procedents de jaciments que han sigut centrals en l’estudi del Paleolític mig i superior europeus, com ara l’enterrament d’un individu neonatal Neanderthal de Le Moustier o les espectaculars peces d’art sobre os de La Madeleine.

Després de dormir en un alberg de Toulouse, el diumenge es va dedicar el dia a visitar en grups reduïts la Cova de Niaux, prop de Tarascon, a l’Ariège. La visita va consistir en un recorregut de més de 1 km. per diferents sales de la cova, amb les seves formacions d’estalactites i estalagmites fins arribar al Salon Noir. Allà s’han pogut veure, de primera mà, les pintures autèntiques de visons, cabres salvatges, cérvols i cavalls realitzades fa entre 16700 y 15400 anys i preguntar-nos novament per la finalitat de la seva realització en un espai tant profund sota terra. 

L’excursió ha comptat amb el suport de la Facultat de Filosofia i Lletres i el Departament de Prehistòria, que han cobert les despeses de desplaçament i les entrades als llocs.