Una nova xarxa per millorar la bioseguretat en la ramaderia

bioseguretat

COST és una organització de finançament per a xarxes de recerca i innovació. D'aqui neixen els projectes COST, xarxes de recerca interdisciplinàries que reuneix investigadors i innovadors per investigar un tema de la seva elecció durant 4 anys. Recentment, se'ns ha concedit un projecte COST amb el Dr. Alberto Allepuz com a cap de projecte.

21/04/2022

Actualment, la salut, el benestar, la seguretat i la sostenibilitat són elements crucials per garantir el futur de la producció ramadera. La bioseguretat té com a objectiu prevenir la introducció i propagació de patògens entre les granges i, en conseqüència, es tradueix en una major seguretat alimentària i una millor sostenibilitat.

 

La implementació de mesures de bioseguretat és important en la pràctica veterinària privada per reduir el risc de propagació de malalties endèmiques que afecten la productivitat, però també és important que les autoritats sanitàries combatin malalties amb alta morbiditat i impacte substancial en el comerç d'animals (malalties exòtiques).

 

Per abordar aquests reptes, el nou projecte COST anomenat Biosecurity Enhanced Through Training Evaluation and Raising Awareness (BETTER) avaluarà com s'utilitza actualment la bioseguretat i utilitzarà enfocaments participatius per entendre els motivadors i les barreres per a la implementació de la bioseguretat. El coneixement generat a través d'aquests enfocaments actuarà com a base sobre la qual es desenvoluparan estratègies de comunicació i formació adequades en matèria de bioseguretat. El nou projecte COST avaluarà els mètodes existents usats per avaluar la bioseguretat.

 

L'explotació d'aquestes eines promourà el desenvolupament d'opcions a mida a les explotacions basades en l'avaluació dels seus riscos, en la viabilitat de les mesures de bioseguretat seleccionades i en els seus beneficis econòmics. A més, el projecte identificarà necessitats formatives i desplegarà nous cursos, augmentant, per tant, el nombre de professionals formats. Finalment, és recomanaran àrees de recerca prioritàries per a la millora futura de la bioseguretat en els sistemes de producció animal.

 

Llançada l'octubre de 2021, la xarxa inclou un equip multidisciplinari d'economistes, epidemiòlegs, experts en síntesi d'evidències, experts en malalties infeccioses i producció animal, sociòlegs, psicòlegs i experts en comunicació, entre d'altres, que abasten l'experiència necessària per resoldre els reptes identificats. Actualment, BETTER compta amb 175 participants de 37 països diferents. Tot i que la majoria dels participants es troben a Europa, hi ha una participació creixent d'altres continents com Amèrica, Austràlia i Àfrica. A més, també s'han sumat al projecte les parts interessades d'organismes governamentals, de la indústria o d'organitzacions internacionals com la FAO i l'OIE.