Una aportació imprescindible sobre Dante i l'art

portada del llibre

Els estudis sobre Dante i, més concretament, les interrelacions entre la Comèdia i les arts plàstiques han centrat bona part la recerca de l'àrea d'italià de la nostra Facultat.

23/01/2024

Els estudis sobre Dante i, més concretament, les interrelacions entre la Comèdia i les arts plàstiques han centrat bona part la recerca de l'àrea d'italià de la nostra Facultat. La revista que publiquen: Dante e l'arte sota el segell de la UAB és una mostra ben explícita d'aquest interès, com també de l’excel·lència del seu  treball que ha obtingut un notori reconeixement internacional.  

En aquesta línia de treball, ens felicitem per la recent publicació a l’editorial Brepols de The Smiling Walls. Dante e le arti figurative (2023), a cura de Rossend Arqués, Silvia Maddalo i Laura Pasquini. De la mà d’alguns dels millors especialistes en art medieval i renaixentista. Aquest volum tracta per primera vegada de forma articulada i global la recepció artística de la Comèdia de Dante en la pintura mural entre els segles XIV i XVI, amb artistes com Buffalmaco, Orcagna, Luca Signorelli, Michelangelo, etc. The Smiling Walls s’obre, però, amb les obres que Dante va poder veure i que segurament van influenciar de forma decisiva en el seu poema, com el Judici universal del Baptisteri de Florència, de Coppo di Marcovaldo, els frescos de la Capella dels Scrovegni de Florencia, obra de Giotto, o les escultures de Arnolfo di Cambio o Nicola i Giovanni Pisano, etc. Es un volum imprescindible en aquest àmbit, que complementa els estudis sobre la historia il·lustrada de la Comèdia del manuscrit al llibre imprès, impulsats per Rossend Arqués (Dante  visualizzato. Le carte ridenti, Florència, Cesati editore; una serie de la qual s’han publicat 7 volums).