Un itinerari de campus a la nostra Facultat: El Minor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global

Sostenibilitat i desenvolupament Global
La inscripció pel Mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global finalitza el proper 22 de març. Es tracta d’un itinerari de Campus, format per assignatures relacionades amb la sostenibilitat i els drets humans.

13/03/2019

La inscripció pel Mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global finalitza el proper 22 de març. Els resultats sobre les admissions en les preinscripcions  es publicaran el 30 d'abril.

El què
Un dels estudis que es coordinen des de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia es el Minor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global. Es tracta d’un itinerari de Campus, format per assignatures relacionades amb la sostenibilitat i els drets humans en sentit ampli, que els i les estudiants de qualsevol grau de la UAB poden cursar a canvi de 30 crèdits de les assignatures optatives de la seva titulació. Cada curs s’obre un període d’inscripció a partir del qual s’ofereix un total de 15 places, que s’atorguen per criteris de nota mitjana de l’expedient acadèmic entre les persones sol·licitants. Quan aquestes persones acaben els seus estudis, al seu títol oficial s’hi inclou una menció d’haver cursat el Minor.
Per a fer el Minor DSCG cal tenir superats com a mínim 90 crèdits de la pròpia titulació, i s’han de triar 5 assignatures (un total 30 crèdits ECTS) de les 10 que s’ofereixen en el catàleg del Minor. Unes assignatures que es fan en vuit Facultats diferents del Campus. En aquest sentit, el Minor permet que un alumne de Biologia, d’Informàtica, d’Enginyeria, de Filosofia o de qualsevol altre grau de la UAB, pugui cursar assignatures seleccionades del grau de Periodisme, de Ciències de l’Educació, d’Economia, de Sociologia,  de Dret, de Geografia, de Ciències Ambientals o d’Antropologia, per exemple.
El Minor DSCG es va crear el juliol de 2014 a partir d’una idea de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), que en va fer el disseny i va proposar a la nostra Facultat fer-se càrrec de la coordinació.  La primera edició es va fer el curs 2015-2016, i actualment està en marxa la quarta edició. Cada curs s’han omplert les 15 places disponibles, amb estudiants d’orígens disciplinaris molt dispars, tant de graus de ciències socials, com d’humanitats, enginyeries o ciències naturals. En general, és una experiència molt positiva i agraïda, tant per a estudiants com per al professorat.

Continguts i activitats paral·leles
Al Minor es treballen continguts especialitats en temes de sostenibilitat (com ara la sociologia ambiental, l’economia del medi ambient, el desenvolupament local, el territori, el coneixement tradicional i la gestió de recursos naturals, etc.) i de solidaritat i drets humans (com els drets fonamentals, la participació, la globalització, els moviments socials, les relacions internacionals, etc.), que configuren una oferta formativa molt atractiva i que no és tan fàcil de trobar de manera conjunta.
A més de cursar les assignatures triades d’entre l’oferta del Minor, durant el temps que dura el curs els i les alumnes poden participar també en activitats paral·leles organitzades per la FAS (cursets, cinefòrums, voluntariat, etc.) i per la coordinació del Minor (conferències, seminaris, sortides, etc.). Això permet una interacció de l’alumnat amb diversos ponents experts en les temàtiques del Minor, així com entre ells mateixos, que a poc a poc configuren un grup multidisciplinar capaç de generar reflexions força originals i debats de molta riquesa argumental.

Visions d’estudiants i del professorat del Minor
D’acord amb les avaluacions realitzades, la possibilitat de cursar assignatures en Facultats tan dispars i d’experimentar contextos acadèmics diferents als de la pròpia titulació, és una de les coses més valorades del Minor. Cal ser conscients que cada Facultat té la seva pròpia cultura acadèmica, amb diferents estils docents, diferents pautes de comportament a l’aula, etc., i l’experiència del Minor permet fer-se una idea més àmplia i oberta del com funciona la UAB.
El professorat de les assignatures implicades en el Minor, per la seva banda, tendeix a valorar molt positivament la presència a l’aula d’estudiants provinents de diferents graus (normalment no coincideixen més de 3 ó 4 alumnes del Minor en la mateixa assignatura), cosa que permet generar dinàmiques pedagògiques ben interessants i profitoses. A més a més, en cas que sigui necessari, aquest professorat procura sempre facilitar a l’alumnat del Minor recursos addicionals, en forma de lectures o tutories, per a que pugui seguir unes matèries de vegades sensiblement allunyades dels seus coneixements de base.

Els Minors i la transversalitat a la UAB
A la UAB en aquests moments s’ofereixen 18 Minors diferents, la gran majoria organitzats a partir d’assignatures d’una única Facultat, com els dotze que es fan a la Facultat de Lletres (d’estudis bascos, portuguesos, italians, de cultura clàssica, etc.), el de la Facultat de Traducció i d'Interpretació (el Minor homònim), el de la Facultat de Biociències (el Minor en Evolució i Paleontologia Humana), o el de la Facultat de Psicologia (Mínor en Dificultat de Llenguatge i Veu).
Els tres restants són el Minor de Gènere (coordinat des de la Facultat de Lletres), el Minor d’Emprenedoria i Innovació Social (coordinat des de la Facultat d’Economia i Empresa) i el Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global (coordinat des de la nostra Facultat). La peculiaritat d’aquests és que estan compostos per assignatures de diferents Facultats, per la qual cosa es consideren Minors de Campus.
El fet que la majoria de Facultats de la UAB estiguin ubicades en un mateix Campus facilita la realització d’iniciatives transversals com aquestes. És una riquesa que s’hauria de saber aprofitar i promoure, perquè representa tot un potencial en termes de generació de coneixements i d’innovacions docents.
Tot i això, cal advertir que els diferents centres docents i de recerca de la UAB tendeixen a funcionar amb una lògica molt segmentada, cadascun té els seus propis ritmes, pautes i procediments, motiu pel qual s’han de fer esforços addicionals per a tirar endavant iniciatives transversals com les aquí descrites. En termes de procediments administratius, per exemple, el Minor constitueix un autèntic experiment sobre com resoldre situacions d’allò més inesperades. Cal reconèixer, en aquest sentit, l’important d’esforç, paciència i habilitats que les persones de la nostra Gestió Acadèmica posen en pràctica per al bon funcionament del Minor.

En conclusió
El Minor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global és un itinerari de campus que enriqueix la vida acadèmica dels i les estudiants, que facilita l’accés a uns coneixements especialitzats sobre temes clau com la sostenibilitat i els drets humans en la globalització, des d’una perspectiva crítica i reflexiva, i que gaudeix d’un reconeixement oficial que es visibilitza com un adjunt al títol universitari. Per a més informació contacteu amb el professor Josep Espluga, que fa les funcions de coordinador des de la nostra Facultat.
 

Josep Espluga, Coordinador del Minor en DGSC