Trobada d'Arqueologia a Amèrica des de la UAB

Cartell de la trobada

L'esdeveniment, organitzat per l'equip ACAIA i el Departament de Prehistòria, tindrà lloc els dies 24 i 29 de maig a l'aula 210

19/05/2023

Els dies 24 i 29 de maig propers es realitzarà la primera "Trobada d'Arqueologia a Amèrica des de la UAB", organitzada per l'equip ACAIA (Arqueologia de les Comunitats Aestatals Ibèriques i Andines) i el Departament de Prehistòria.

 

Des de fa dècades l'Àrea de Prehistòria de la UAB és una de les que major nombre de projectes d'arqueologia fora d'Espanya ha vingut desenvolupant en l'Estat Español, i Amèrica ha estat un de les destinacions prioritàries dels treballs de camp. També ha estat un dels referents de l'Arqueologia Social Iberoamericana, mantenint importants intercanvis i relacions amb centres acadèmics d'Amèrica amb els que es comparteixen posicions en defensa d'una arqueologia científica, materialista, crítica i feminista, i del compromís explícit pel desenvolupament teòric i metodològic i per la proximitat a moviments polítics alternatius a Iberoamèrica, amb línies de treball allunyades de l'arqueologia cultural tradicional.

 

Des de l'experiència dels projectes desenvolupats i en curs actualment, aquesta Trobada busca reobrir espais de debat, en forma de taules de treball, on es confrontin plantejaments sobre una sèrie de temes relatius a l'acció política i els marcs teòric-metodològics de la práxis arqueològica.

 

En quatre sessions es debatran des dels mètodes d'excavació i els conceptes i categories de les diferents posicions teòriques, a les relacions amb les poblacions locals i el lloc del feminisme en l'arqueologia de les societats ágrafas i precapitalistas a Amèrica. La Trobada està oberta a l'alumnat del Grau d'Arqueologia i del Màster i el Doctorat d'Arqueologia Prehistòrica, i participaran investigadores i investigadors de projectes d'investigació a Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Mèxic, Nicaragua i Perú.