Tret de sortida a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

inici lliga debat

Ja s'ha donat el tret de sortida a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives a la UAB -amfitriona de l'esdeveniment enguany coma universitat que presideix aquesta xarxa d'universitats-. L'alumnat de Catalunya, País Valencià i Andorra procedent de 15 instituts competiran durant tres dies mitjançant l'oratòria, fins a l'1 d'abril. En total, seran 34 debats sobre si cal posar o no límits a la ciència, tema escollit per debatre enguany. Els debats seran retransmesos en directe.

30/03/2022

En total, seran tres dies amb més d'una trentena de debats, formats per equips de 5 alumnes de diferents instituts i centres, acompanyats del seu professor, que han quedat guanyadors en les fases locals de les respectives 15 universitats de referència.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que té lloc entre el 30 de març i l'1 d’abril, debat al voltant de la pregunta "Cal posar límits a la ciència?”. Aquesta competició d'oratòria que organtiza la Xarxa Vives d'universitats entre l'alumnat està considerada de les més importants del sud d'Europa. Enguany ha augmentat la participació en un 20% respecte la darrera edició.

El tret de sortida ha estat el dimecres, 30 de març, a les 15.30 hores, a la Sala d'actes de l'edifici Rectorat, presidida per la vicerectora d'Alumnat de la UAB, Anabel Galán, amb la participació a la taula dels caps de jutges de la competició, Fani Grande, Vicent Rebollar, Berta Solé i Toni Viscarro, els quals han detallat qüestions relatives a la realització dels debats i de la lliga. En els seus parlaments tots han coincidt en posar en valor un esdeveniment com aquest en el qual "la paraula i el treball en equip" pren força i es converteix en una "arma de construcció massiva". 

A continuació, s'ha fet una fotografia de grup (la que acompanya aquesta informació). A les 17 hores s'han iniciat a la Sala Teatre i a l'Escola de Postgrau els debats simultanis. Els equips de la URV (Institut Miramar) i de la Universitat d'Andorra (Institut Comte de Foix) s'han enfrontat a la Sala Teatre, i el de la Universitat de Girona (Carles Rahola) i de la de Lleida (Claver), a l'Escola de Postgrau. 

En total, seran tres dies amb més d'una trentena de debats, per equips formats per 5 alumnes de diferents instituts i centres -als quals acompanya un docent de l'institut-, que han quedat guanyadors en les fases locals de les respectives 15 universitats de referència. De tots ells, en sortiran quatre semi-finalistes que el divendres, 1 d'abril, es disputaran les dues places de finalistes, a la Sala Teatre a les 13h. Tots els debats són retransmesos en directe pel canal Youtube de la Xarxa Vives. A cada debat hi ha un jurat format per professorat i experts en comunicació i oratòria. 

Aquesta és la competició d'oratòria més important al sud d'Europa que enguany ha aplegat la participació de 5.000 estudiants de 165 centres d'Andorra, Catalunya i País Valencià. Aquest volum d'estudiantat implicat es recull de la participació dels centres que preparen i seleccionen a les aules els equips participants a les 15 fases locals. 

La finalitat de les lligues de debat és debatre durant una setmana sobre un tema polèmic i d’actualitat amb l’objectiu de fomentar l’ús de la paraula i potenciar capacitats com el treball en equip, l’argumentació i la posada en escena i la relació amb estudiants d’altres centres d'ensenyament o universitats.

L'organització de les lligues de debat és una de les accions que es duen a terme durant la presidència del rector de la UAB, Javier Lafuente, d'aquesta xarxa, una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats. A la UAB, l'organització de les lligues la coordina la Unitat de Dinamització Comunitària.

Equip UAB de Secundària i Batxillerat

L'equip del centre Manyanet Sant Andreu, que va ser  el guanyador de la fase local de la VIII Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats a la UAB, que va tenir lloc del 21 al 25 de febrer, representarà a la UAB. Està format per Amàlia Alòs, Esteban del Campo, Ingrid Fernández, Marina Regaña i Javier Hernández (capità). Va guanyar d'entre una vintena d'instituts i centres de secundària que van debatre al voltant de si cal posar límits a la ciència. Aquest equp es va haver d'enfrontar a la resta d'equips formats per estudiants de 4t d'ESO, Batxillerat i cicles formatius d'una vintena de centres del Vallès Occidental, Vallès Oriental i Barcelona ciutat. En el debat entre els dos finalistes -celebrat el divendres, 25 de febrer-, Manyanet Sant Andreu (Barcelona) va véncer a l'altre finalista, l'Institut Ramon Casas i Carbó (de Palau-solità i Plegamans). 

Equips que competeixen a la fase final

Els equips que han arribat a la fase final, representant a la seva universitat de referència, són:

-Universitat Abat Oliba CEU (Pare Manyanet Les Corts- Barcelona)

-Universitat d'Alacant (IES Enric Valor- Castalla)

-Universita d'Andorra (Lycée Comte de Foix- Andorra la Vella)

-Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)- (Manyanet Sant Andreu- Barcelona)

-Universitat de Barcelona (Jesïtes de Gràcia- Col.legi Kostka-Barcelona)

-Universitat de Girona (Institut Carles Rahola i Llorens- Girona)

-Universitat Internacional de Catalunya- INS Can Roca- Terrassa

-Universitat Jaume I (IES Jorge Juan- Sagunt)

-Universitat de Lleida (Jesuïtes Lleida- Col.legi Claver- Raimat-Lleida)

-Universitat Miguel Hernández d'Elx (IES Misteri d'Elx- Elx)

-Universitat Politècnica de València (UPV) (IES Pere Boïl-Manises)

-Universitat Pompeu Fabra (Aula Escola Europea- Barcelona)

-Universitat Rovira i Virgili (Institut Serra de Miramar- Valls)

-Universtitat de València (IES Ramon Llull, València)

-Universitat de Vic -Universitat Universitat Central de Catalunya (Institut Antoni Pous, Manlleu)

 

Més informació:

Xarxa Vives d'Universitats

Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

Lliga de Debat Universitària

Blog de la Lliga Debat UAB

La competició es retransmetrà en directe a través del canal de youtube de la Xarxa Vives: 

 


 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat