Torna Mentoria UAB, el programa per impulsar la carrera professional de l'alumnat

Mans juntes

Alumni UAB llança una nova edició on persones mentores amb experiència acompanyen a l’alumnat d’últims cursos a descobrir el seu potencial i desenvolupar el seu pla de carrera.

27/09/2023

Alumni UAB ha impulsat el programa Mentoria UAB, amb l’objectiu d’impulsar la carrera “amb l’acompanyament d’una gran xarxa de professionals”, assenyalen des d’Alumni UAB. Es tracta d’una eina que la universitat posa a l’abast dels estudiants i alumni per ajudar-los a descobrir les seves vertaderes capacitats i impulsar les seves carreres professionals, comptant amb l’assistència d’un alumni amb experiència que pugui acompanyar-lo en els seus últims cursos o els seus primers anys d’alumni. Després de l’experiència pilot del curs 2022-2023, que ha comptat amb la participació de 15 alumni i 15 estudiants d’Economia i Empresa i de l’Escola d’Enginyeria, Alumni UAB llança el programa, enguany obrint-lo a totes les facultats i escoles de la universitat, amb 10 estudiants per centre.

Els mentors són alumni amb experiència professional en lideratge d’equips o projectes, guiant i donant suport a persones al llarg de la seva trajectòria professional, que aporten el seu bagatge per ajudar a les persones mentorades a descobrir les seves capacitats, a entendre el mercat laboral del seu sector, tenir les primeres experiències professionals, crear la seva pròpia xarxa de contactes i elaborar un pla d’acció per a desenvolupar el seu futur professional.

Pot ser mentorat tot l’alumnat dels últims cursos i alumni fins als primers tres anys després de finalitzar la seva titulació, amb “inquietuds per les seves opcions de futur, interès a desenvolupar el seu pla de carrera i voluntat per impulsar la seva xarxa”, detallen.

Entre els beneficis de ser mentorat o mentorada hi ha la “millora de coneixement de les seves competències, l’empoderament vers les seves perspectives professionals, el coneixement del sector i la confiança i la seguretat d’una relació d’acompanyament basada en la seva pròpia iniciativa i autonomia personal, estimulada i recolzada per la figura de l’experiència”.

D’altra banda, pot ser mentor o mentora l’alumni de la UAB amb experiència professional que hagi liderat equips o projectes, donant suport i guiant a altres persones durant la seva trajectòria que vulguin aportar la seva experiència per ajudar l’alumnat a descobrir el seu potencial o tenir les primeres experiències professionals.

Pel que fa als beneficis de les persones mentores, obtindran l’experiència d’acompanyar i ajudar a créixer als altres, gaudiran d’un programa formatiu en habilitats de lideratge i comunicació, i participaran en xarxes de contactes amb perfils professionals diversos més enllà del seu entorn habitual.

Mentoria UAB té una durada d’aproximadament 7 mesos i s’inicia aquest octubre, consta d’un seguit d’activitats i trobades, i per a les persones mentorades té el reconeixement acadèmic de 3 crèdits RAC. S’organitza en sessions grupals, majoritàriament en línia, tant per persones mentorades com per a les persones mentores sobre la pràctica i els objectius d’una mentoria. També, hi ha píndoles formatives d’habilitats professionals i competències transversals, i la realització d’un test d’autoconeixement. A més, es fan reunions periòdiques entre les parelles amb un mínim del 50% de presencialitat i visites a les empreses dels mentorats. El programa finalitza amb l’exposició del pla d’acció que han elaborat les persones mentorades i un acte de cloenda on es reuneix tota la comunitat UAB que ha participat al programa.

Pel que fa a les dates clau, les inscripcions al programa estaran obertes fins al 15 d'octubre (Formulari d'inscripció per a persones mentores i formulari d'inscripció per a les persones mentorades), entre el 2 i el 3 de novembre es notificarà a les persones seleccionades, el 7 de novembre es notificaran les parelles de mentories i del 8 de novembre al 20 de maig de 2024 es durà a terme el programa formatiu i les trobades per parelles.

Tothom que ha participat a la primera edició de Mentoria UAB valora molt positivament l’experiència i coincideix que ha estat enriquidora. A les persones mentorades els ha ajudat a conèixer-se millor a elles mateixes i a entendre com funciona el mercat laboral del seu sector: “M’ha ajudat a créixer personalment i sobretot a treballar el meu perfil laboral”, comenta una de les participants. Per a les persones mentores també ha estat una oportunitat per aprendre, tant dels companys mentors com de l’alumnat, valoren positivament la relació personal que han establert amb els joves, i la possibilitat de posar en valor la seva trajectòria professional, ajudant a les noves generacions. Aquí podeu veure un vídeo resum de testimonis.

Per a més informació adreçar-se a alumni@uab.cat.