Finalitzat el Campus Ítaca 2022

Foto grupal del Campus Ítaca 2022 FAS

El divendres 15 de juliol es van celebrar els actes de cloenda del segon i últim torn de l’edició d’enguany del Campus Ítaca, que va iniciar el seu primer torn el dia 27 de juny. Entre els dos torns, hi han participat 317 joves de més de 60 instituts de diferents municipis del Vallès Occidental i Oriental.

 

20/07/2022

Un any més, hem gaudit del Campus Ítaca a la UAB, en la seva edició XXIV, organitzada per la FAS en col·laboració amb la Facultat de Ciències de l’Educació i amb el suport del Banco Santander, els ajuntaments participants i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

El Campus Ítaca es tracta d’un programa socioeducatiu que té com a objectiu oferir el campus com un espai de convivència entre estudiants de tercer d’ESO i animar-los a seguir amb la seva formació un cop finalitzada l’educació secundària obligatòria a través de tota una sèrie d’activitats. Els nois i noies participants, d’entre 15 i 16 anys, mostren interès pels estudis però es troben en situacions econòmiques familiars complexes que poden propiciar la priorització de l’entrada al mercat laboral per davant de la continuïtat per seguir estudiant. 

A l’edició d’enguany, han participat 317 joves d’un total de 64 instituts de 20 municipis diferents del Vallès Occidental i Oriental, que han acudit al campus en dos torns: el primer, del 27 de juny al 5 de juliol; i el segon del 7 al 15 de juliol. Han estat estades de set dies i, aquest any, s’ha incrementat l’horari i hi ha hagut activitat de 15 a 17h, fet que ha permès incloure noves activitats sobre ràdio i televisió, antropologia i cultura, llengües i xarxes socials. Aquestes s’han sumat a tota una llista d’altres activitats d’àmbit ludicoesportiu i pedagògic, amb les quals els estudiants han pogut aprendre sobre diferents àrees a través de tallers, resolució de problemes a partir de casos reals i projectes d’investigació, a més de potenciar l’activitat física i la socialització entre companys. Totes les activitats han comptat amb la dinamització de professorat de la UAB i amb el suport i acompanyament de monitors/es de la UAB de referència, i han perseguit l’objectiu de promoure una actitud positiva vers l’estudi, alimentar la curiositat dels joves per seguir aprenent i que fer coneguin tot el que es pot fer en un campus universitari. 

Aquesta s’ha tractat d’una edició especial, ja que ha estat la primera en dos anys que s’ha pogut tornar a fer amb normalitat pel que fa a les mesures sanitàries adoptades davant la pandèmia, eliminant els grups bombolla entre estudiants i reprenent la realització dels actes de cloenda tal i com es feia en les edicions precovid. En total s’han celebrat quatre actes de cloenda, dos pel final de cada torn, que van tenir lloc els dies 5 i 15 de juliol a les facultats de Lletres, Polítiques i sociologia i Economia i Empresa, i al Rectorat de la UAB.

En tots dos actes els estudiants van tenir l’oportunitat de presentar els projectes en grup en els quals han estat treballant al llarg dels darrers dies i que es troben vinculats als diferents àmbits de coneixement i disciplines de la universitat. Tots els estudiants i instituts participants van rebre un diploma per la seva participació. També, es va fer entrega dels premis del Concurs creatiu Ítaca. 


També és una edició de celebració: el passat mes de juny, el projecte Campus Ítaca va ser guardonat amb el Premi a la millor innovació acadèmica, de la primera edició dels “Premios Rompe el Círculo”, creats per l’Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil i que tenen com a objectiu reconèixer organitzacions, empreses i persones que han aconseguit canvis substancials en la lluita contra la pobresa infantil a l'Estat espanyol.

 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat