Sis estudiants de l'EPSI participen en un intercanvi intercultural a Bèlgica

Estudiants de l'EPSI durant una de les sessions de la International Week a Bèlgica.

Durant una setmana, els alumnes van treballar en equip amb estudiants d’altres països d’Europa sobre els conflictes i les diferents perspectives de la seguretat a la República Democràtica del Congo. L’activitat va tenir lloc del 15 al 19 de novembre a Kortrijk, a les instal·lacions de la Universitat de Ciències Aplicades VIVES.

20/12/2021

Els estudiants Arnau Peretó, Laia Castaño, Andrew Gomara, Oriol Guerrero, Verónica Gallego i Álvaro Muñoz, del Grau en Prevenció i Seguretat Integral, van viatjar a Bèlgica per participar a la International Week #Hack the war – A serious game on conflict and security.

La International and Intercultural Week s’ha organitzat des de les Universitats de Ciències Aplicades VIVES (Bèlgica) i HU Utrecht (Països Baixos), dos centres universitaris integrants de la Xarxa CONRIS, del 15 al 19 de novembre. Hi han participat alumnes de diverses universitats d’Europa per treballar conjuntament en un cas pràctic de gestió de riscos. L’activitat acadèmica ha girat al voltant del cas de la República Democràtica del Congo i els diversos conflictes que assalten la seguretat del país africà, el segon més gran de tot el continent.

Els alumnes es van repartir en grups i van assumir el rol de diferents agents amb l’objectiu d’establir una estratègia conjunta de pau a la regió. Cada dia es feien sessions de treball per entendre la complexitat dels problemes de seguretat global (relacionats amb l’economia, la salut, la pobresa, l’extremisme, els processos migratoris, el tràfic de persones, l’explotació i la violència sexual, etc.), les desigualtats globals com a base dels conflictes i la inseguretat, i el seu impacte individual. Algunes sessions van incloure connexions en directe amb experts i representats d’entitats vinculades al país.

Un dels experts que van participar va ser Kris Berwouts, consultor i expert en conflictes, seguretat i democràcia a l’Àfrica Central. En una altra sessió, es van abordar els conceptes de guerra i conflicte amb la professora Stina Högbladh, del Departament de Recerca de Pau i Conflicte de la Universitat d’Uppsala. Una altra activitat va ser visualitzar el documental Beni Files, centrat en les morts violentes que hi ha hagut a Beni, ciutat situada al nord-est de la República Democràtica del Congo, des del 2014. L’activitat seguia amb una sessió sobre el conflicte a Beni amb la periodista Elien Spillebeen, autora del documental.

Arnau Peretó i Laia Castaño, estudiants de segon curs del Grau en Prevenció i Seguretat Integral, creuen que aquesta experiència ha estat molt enriquidora, i han destacat la possibilitat de conèixer i treballar conjuntament amb persones d'altres països, a més d'aprendre sobre "el conflicte del Congo i sobre tots els temes que s'han de tenir en compte a l'hora de gestionar un conflicte", apuntava Laia Castaño. Per a Arnau Peretó, la sessió "Security and conflict" li ha aportat una altra mirada sobre l'origen de la inseguretat i dels conflictes en els països. L'experiència "m'ha ajudat a obrir la mentalitat a altres conflictes del món i a les maneres d'enfocar-los".

Segons els alumnes, la International Week és una oportunitat molt positiva per als alumnes de l'Escola "que tothom hauria de viure durant els seus estudis", assenyalava Castaño, i els ha ajudat a veure la importància de l'"anglès", el "treball en equip", i "conèixer la seguretat des de diferents perspectives".

Durant l'experiència, tots els participants també han pogut fer turisme i visitar algunes de les ciutats més emblemàtiques del país- com ara Gant, Bruges o Brussel·les- com a part de l'intercanvi cultural entre estudiants.