Simposi: Antiquarian Literature in the First Century of Printing (1450-1550). Printed Books and Manuscripts

Àmfora i text en llatí

Els dies 17 i 18 del mes de novembre se celebrarà a la Facultat de Filosofia i Lletres una trobada internacional sobre Literatura Antiquària dels segles XV i XVI, com a cloenda dels treballs de recerca del projecte homònim triennal finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación (AEI/10.13039/50 1 10000 1033), associat al Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i liderat pel prof. J. Carbonell.

14/11/2022

El simposi, que se celebrarà a la Facultat i a la Torre Vila Puig de la UAB, reunirà investigadors europeus i d’EUA especialistes en els estudis de l’antiquària bibliogràfica dels segles XV i XVI, ja sigui editada o manuscrita i centrada especialment en l’epigrafia. El programa s’estructura al voltant de sis sessions: Assessing Antiquarianism; Renaissance Epigraphic Manuscripts; Italian Antiquarians; The Epigrammata Antiquae Vrbis and its Readers;  Other Antiquarian books and its Readers, i Inscriptions from Renaissance Manuscripts.  

La invenció de la impremta va coincidir amb el naixement i l’auge dels estudis i del col·leccionisme antiquaris (epigrafia, numismàtica, arqueologia, art). El fenomen, que va néixer a Itàlia, es va expandir a tota Europa gràcies al retorn a llurs països d’humanistes que havien conviscut prèviament a la Roma del s. XVI. El coneixement, que fins aleshores s’havia transmès únicament de forma manuscrita, va desplaçar-se als impresos, sense deixar, però de continuar mantenint la forma primigènia a través de síl·loges, epistolaris, etc., molts dels quals encara són inèdits o poc estudiats.

Aquestes publicacions van esdevenir eines de treball i d’expansió del coneixement dels seus posseïdors i, en conseqüència, van ser receptores de múltiples anotacions, correccions, comentaris en forma de marginalia, una font molt valuosa per descobrir la forma de treballar i avançar en el coneixement d’aquests humanistes. Un dels aspectes importants per conèixer la importància de tota aquesta ‘literatura’ es precisament el l’estudi de la presència actual d’aquestes obres en les biblioteques de tot el món.

La trobada ha estat possible gràcies al finançament del projecte de recerca, amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia i Lletres, a través d’un ajut per a l’organització d’activitats, la de l’Àrea de Filologia Llatina del Departament de Ciències de l’Antiguitat i la participació del projecte PGC2018-093472-B-C31 comandat per la prof. Cándida Ferrero.

Podeu consultar el programa en aquest enllaç.