Seminari sobre Inspecció de Carns i Caça a la Facultat

gallines

L'Agència de Salut Pública de Catalunya  organitza a la facultat un seminari sobre el dictamen de carns fresques aviàries i cunícoles i la inspecció de carn de caça major.

08/05/2024

El proper 17 de maig de 10.30 fins les 14.30 hores, la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acollirà un seminari dedicat al dictamen de carns fresques aviàries i cunícoloes i a la inspecció de caça major. Aquesta jornada, organitzada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), té com a propòsit reivindicar la important tasca que desenvolupen els veterinaris i les veterinàries oficials d’escorxador i,  alhora, donar a conèixer els seus treballs col.labortius.

El curs, que es durà a terme a la Sala de Graus de la facultat, va dirigida a veterinàries i veterinaris de l’Agencia de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), estudiants i professorat de veterinària. Per l’alumnat, se li expedirà un certificat d’assistència, o d’aprofitament si assisteixen al 80% de les hores lectives, que en total son 4.

La inspecció post mortem que efectua el col·lectiu de veterinaris oficials és una part important dels controls oficials relatius a la carn fresca i, com a tal, és un dels elements que condiciona que es dictamini com a apta o no per al consum humà i que s'hagin de notificar les malalties de declaració obligatòria. Des de l’any 2008, les comunitats de pràctica (CoP) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) porten a terme un projecte de treball i aprenentatge col·laboratiu on els integrants de cada CoP treballen en equip, aprenen els uns dels altres i plasmen la seva feina en documents a l'abast de tothom.

Una de les CoP que fa més temps que existeix està formada per veterinaris oficials d'escorxador d’aviram. Aquesta CoP ha actualitzat el seu Manual de suport per al dictamen de carns fresques. D’altra banda, la nova CoP formada per veterinaris oficials d'escorxador de conills ha creat un manual per facilitar el dictamen en aquests escorxadors. Finalment, la també nova CoP de caça major ha creat la Guia d’inspecció de carn de caça major i el Manual de laboratori de triquina, que ajudaran el col·lectiu veterinari amb les seves tasques de control oficial. Totes tres CoP tenen moltes ganes de presentar i compartir la seva experiència.

Pel que fa a la metodologia, el seminari té un caràcter teòric enfocat en les pràctiques desenvolupades per les CoP. S'enfoca al coneixement del treball de les CoP i a la participació mitjançant l'ús dels manuals elaborats per les CoP. Es Plantejaran  casos pràctics, discussió i resolució. Per la seva assistència al seminari, es pot inscriure’s a l'enllaç.