Sandra Orihuela, guardonada amb el Premi CIEU-FEiE 2022 a la categoria "ESAGED"

Sandra Orihuela, Premi CIEU a la persona més emprenedora 2022 de l'ESAGED

La desena edició del Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora de 2022 es va lliurar ahir, en un acte acadèmic on es va reconèixer la trajectòria innovadora d'estudiants, i titulats i titulades de la UAB, en set categories. Sandra Orihuela, titulada del Màster Oficial en Arxivística i Gestió de Documents, va ser premiada en l'àmbit "ESAGED".

 

10/05/2022

El Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries de la UAB va atorgar, juntament amb la Facultat d'Economia i Empresa, el Xè Premi CIEU-FEiE a la persona més emprenedora de 2022, per reconèixer la trajectòria en l'àmbit de la emprenedoria d'estudiants i graduats de la comunitat de l'Autònoma, en set categories: "Turisme", "Direcció Hotelera", "EPSI", "ESAGED", "Facultat d'Economia i Empresa", "General UAB" i "Alumni UAB".

L'acte acadèmic es va celebrar ahir a la sala d'actes de la Facultat d'Economia i Empresa amb un centenar d'assistents. La taula de ponents estava formada per Judit Panadés, Degana d'aquesta facultat; Anabel Galán, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat de la UAB; Josep Maria Margarit, investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC); I Andreu Turró, Director del CIEU, que va exercir de conductor de l'esdeveniment.

El responsable del Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries va donar la benvinguda i agrair la presència del públic assistent, del professorat implicat en aquesta entitat, i dels conferenciants. Durant la seva intervenció, Turró va destacar que l'objectiu d'aquest acte era fomentar i sensibilitzar en les capacitats i valors vinculats amb l'emprenedoria i la innovació, perquè eren "bons, a nivell personal i professional, per a tothom. Característiques com la capacitat de ser creatius, d'innovar, de resoldre problemes complexos, d'afrontar-se en situacions d'incertesa i ser capaços de prendre decisions, de liderar, de ser proactius, tenir iniciativa..Són importants per crear empreses, però també per diverses àrees de la vida".

La Degana de la Facultat d'Economia i Empresa, Judit Panadés, va subratllar la importància d'iniciatives com els Premis CIEU, per "recolzar i potenciar tot el talent de molts estudiants, ja que a vegades queda ocult, perquè no hi ha oportunitats com aquesta". Va afegir que des d'aquesta facultat es potenciava l'emprenedoria a través d'un màster en innovació social i un mínor en aquest àmbit, i amb el Centre d'Estudis i Recerca en Emprenedoria i Innovació Social, i diversos projectes.

En aquest mateix sentit, Anabel Galán, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat, va comentar que l'equip de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona estava dissenyant un pla estratègic d'impuls a l'emprenedoria amb transversalitat de tots els estudis de la UAB. Galán va defensar que es podia canviar la cultura emprenedora, de vegades "portada de casa" o per necessitat, incentivant-la i motivant-la des de l'aula i amb els recursos i serveis de la Universitat. 

 

Ponència de Josep Maria Margarit
Un moment de la ponència de Josep Maria Margarit.

 

Posteriorment va ser el torn de Josep Maria Margarit, doctor en Enginyeria Electrònica per la UPC, i exprofessor associat del Departament de Microelectrònica de la UAB, i antic investigador de l'Insitute of Neuroinformatics de la Universitat de Zurich.

Margarit va explicar com es va iniciar en el món de l'emprenedoria fins arribar a l'actualitat, com a investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC), on concebia, cercava i desenvolupava microsistemes sensors intel·ligents d'ús industrial, sanitari i/o mediambiental.

Va explicar que el seu àmbit de coneixement radicava en la intersecció de la neurociència, la intel·ligència artificial, la microelectrònica, i la (bio)química analítica des d'una perspectiva emprenedora. Estava liderant la creació d'una spin-off acadèmica per explotar la tecnologia resultant, i posar-la al servei de la societat. Va concloure dient que "ser emprenedor no és crear una empresa i fer diners. La ciència i l'emprenedoria són per tothom i ens empodera perquè entre tots puguem fer del món un lloc millor per viure".

 

Guanyadors i guanyadores del X Premi a la persona més emprenedora

Després dels parlaments dels ponents, es va continuar amb el lliurament de guardons a les persones emprenedores d'aquesta edició. Els guanyadors i guanyadores van ser:

  • Categoria "Turisme": Sergi Rostoll
  • Categoria "Direcció Hotelera": Marta Mas
  • Categoria "EPSI": Xavier Ruiz.
  • Categoria "ESAGED": Sandra Orihuela
  • Categoria "Facultat d'Economia i Empresa": Omar Moreno
  • Categoria "General UAB": Carles Flaquer
  • Categoria " Alumni UAB": Marta Oreja

 

Sandra Orihuela, premiada a la categoria "ESAGED"

La titulada en el Màster Oficial d'Arxivística i Gestió de Documents, Sandra Orihuela, va ser guardonada en la categoria "ESAGED" del certamen d'emprenedoria i innovació. La guanyadora, en la seva intervenció, va explicar que després de fer unes pràctiques a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, en concret, en la secció de fons orals, on havia de fer transcripcions d'entrevistes de materials sonors i audiovisuals a llenguatge escrit, es va preguntar com s'havien de fer aquestes transcripcions en el marc d'un arxiu, en els documents havien de complir una sèrie de característiques, com la fiabilitat i l'autenticitat.

Va intentar donar resposta a aquestes preguntes en el Treball Final del Màster. Va analitzar com s'havia de fer una transcripció correctament perquè es considerés un bon document d'arxiu, i va elaborar un guió amb els ítems i aspectes que s'havien d'utilitzar per fer la transcripció.

Fruti d'aquest treball, Orihuela ha tingut l'oportunitat, aquest any, de fer una guia de bones pràctiques per fer transcripcions, amb la col·laboració del grup d'experts en arxius fotogràfics i audiovisuals del Consell Internacional d'Arxius, organització no governamental que té per objectiu la cooperació i la innovació en el camp de l'arxivística.

Aquesta guia pràctica pretèn ajudar als arxivers, que no estan especialitzats en temes de documentació audiovisual. a realitzar les seves transcripcions en els arxius, sense necessitat d'externalitzar aquest servei. S'ha previst que la guia també es tradueixi a l'anglès per tenir una difusió més internacional.

L'acte acadèmic va seguir amb l'entrega de premis a la resta de categories, i amb la tradicional foto de grup de totes les persones guardonades, amb els ponents i amb els membres del CIEU.

 

Guanyadors i guanyadores del Premi CIEU a la persona més emprenedora de 2022