Representacions feministes del conflicte armat a la literatura basca

Dona amb una carpeta a la mà

Iratxe Retolaza  impartirà la conferència Una lectura feminista sobre la representación del conflicto armado en la literatura vasca el 12 de maig, a les 13 h., a l’aula 202 de la nostra Facultat de Filosofia i Lletres

10/05/2022

El Mínor en Estudis Bascos del Departament de Filologia Catalana de la UAB i l'Institut Etxepare organitzen la conferència «Una lectura feminista sobre la representación del conflicto armado en la literatura vasca» que serà impartida per la crítica literària Iratxe Retolaza el 12 de maig, a les 13 h., a l’aula 202 de la nostra Facaultat de Filosofia i Lletres.  

  

La conferència reflexionarà entorn de les lògiques de gènere i els imaginaris de gènere creats en la ficcionalització de la violència armada, i tractarà de respondre a les següents qüestions: dels textos literaris que han abordat el tema del conflicte armat, quins textos han naturalitzat els estereotips de gènere i les dinàmiques de repressió de gènere? Quins els han qüestionat?  

  

Iratxe Retolaza (1977, Donostia – ) és crítica literària i membre de l'associació EMAGIN de formació i investigació feminista. Ha estat professora de la Universitat del País Basc (EHU) i de la Universitat d'Estiu del País Basc (UEU). L'any 2003 va ser anomenada membre corresponen a la Reial Acadèmia Basca, Euskaltzaindia, i col·labora actualment en diversos mitjans. A més, va participar en la creació del grup Sareinak per al foment de la crítica literària feminista i de l'editorial EDO! Ha escrit diversos assajos al voltant de la literatura basca contemporània.