Remei Perpinyà publica un article sobre els arxius com a testimonis del relat ciutadà dels moviments socials

Moviment social
Foto: fotomovimiento.org

Remei Perpinyà, responsable de Recerca de l'Escola, juntament amb la professora Pilar Cid publiquen l'article acadèmic "Memoria de la ciudadanía: preservación de archivos de movimientos sociales y movilizaciones ciudadanas" a la revista internacional Profesional de la Información, on analitzen les estratègies de registre documental portades a la pràctica en cinc mobilitzacions ciutadanes rellevants ocorregudes a Espanya des del 2004.

07/12/2020

La professora Remei Perpinyà, Responsable de Recerca de l'ESAGED, juntament amb Pilar Cid, coordinadora del Grau en Traducció de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB, han publicat l'article acadèmic "Memoria de la ciudadanía: preservación de archivos de movimientos sociales y movilizaciones ciudadanas"  a la revista internacional Profesional de la Información (Novembre-Desembre 2020, vol 29, nº6), on analitzen les estratègies de registre documental aplicades en cinc mobilitzacions ciutadanes rellevants ocorregudes a Espanya des del 2004.

Els protagonistes d'aquests moviments socials comparteixen la seva voluntat d'arxivar tots els documents generats per construir un relat des de la ciutadania (des d'abaix), de tot allò que succeïa, per tal de posar en valor i reconeixement els seus drets i interessos.

Les investigadores estudien perquè cada agrupació de documents constituïa un fons documental, quina era la implicació dels ciutadans en la seva configuració, i la resposta que havien donat les institucions arxivístiques per la seva custòdia i conservació.

L'estudi també posa de manifest el desig de la ciutadania de deixar testimoni documental d'aquests moviments socials i de l'ús de l'arxiu com a instrument d'empoderament.

A l'article es reflexiona al voltant de la necessitat d'una major implicació dels axius públics, com a entitats de confiança per custodiar y fer accesibles aquests documents. Les docents conclouen que els arxius han de facilitar la participació ciutadana i s'han de mostrar transparents en les seves polítiques d'adquisició, i han de ser oberts a la societat per afavorir relats plurals dels esdeveniments.

En breu es podrà consultar íntegrament aquest article al catàleg de les Biblioteques de la UAB.