Reflexió del prof. J. Isturitz a partir dels pronunciaments judicials del cas 'Madrid Arena'

05/04/2018
José Julián Isturitz, professor de l’Escola i autor de diversos articles sobre seguretat pública i emergències, ofereix una reflexió al voltant del tràgic esdeveniment la nit de Halloween del 31 a l’1 de novembre de 2012, al pavelló conegut com a “Madrid Arena”.
Basant-se en els pronunciaments judicials fins avui, el professor n’extreu una reflexió, en un article titulat “Responsabilitats en esdeveniments de pública concurrència”, sobre l'organització i atenció del dispositiu i les responsabilitats dels agents que hi participaven, des d’un punt de vista professional i acadèmic.
L’autor fa una lectura de la sentència de la secció 7 de l'Audiència Pública Provincial de Madrid, amb data 21 de setembre de 2016, que imputa i pena a diferents responsables i caps de les empreses promotores i organitzadores de l’esdeveniment, i en desgrana els elements i variables a considerar des d’un punt de vista analític del professional de la prevenció i la seguretat.
A l’article, el professor destaca la despenalització del Director de Seguretat de la societat pública encarregada de la gestió de l’edifici –acusat d’un delicte d’imprudència greu-, per l’entrada en vigor del codi penal de 2015. Però, a continuació, en repassa la seva presència i accions i actuacions “adoptant una actitud absolutament omissiva”.
Conclusions per reflexionar
D’acord amb tot allò que s'exposa a l’article, l’expert extreu diverses conclusions però destaca la “responsabilitat crítica” que representa un Director o Directora de Seguretat -figura “cada vegada més rellevant” pel que fa a les funcions executives i designació de competències de tots els agents presents en aquest tipus d’esdeveniments-, així com la importància d’altres elements preventius, com un Pla d’Autoprotecció correctament definit i aplicat.
Al final de l’article, el professor hi facilita l’enllaç a una anàlisi més exhaustiu de la sentència, que recorda “no n’hi ha”, ni “és ferma”, però que resulta una bona eina per a la reflexió.
Consulta l’article complet “Responsabilitats en esdeveniments de pública concurrència”, del número 331 de la revista Cuadernos de Seguridad, del mes de març 2018 (pàgines 90-94).