Reflexió del prof. J. Isturitz a partir dels pronunciaments judicials del cas 'Madrid Arena'

Madrid Arena
El professor de “Models integrals de seguretat”, José Julián Isturitz, ha escrit un nou article en l’últim número de la revista Cuadernos de Seguridad, on dissemina les actuacions dels diferents actors del cas “Madrid Arena”, analitzant les actuacions judicials.

05/04/2018

José Julián Isturitz, professor de l’Escola i autor de diversos articles sobre seguretat pública i emergències, ofereix una reflexió al voltant del tràgic esdeveniment la nit de Halloween del 31 a l’1 de novembre de 2012, al pavelló conegut com a “Madrid Arena”.

Basant-se en els pronunciaments judicials fins avui, el professor n’extreu una reflexió, en un article titulat “Responsabilitats en esdeveniments de pública concurrència”, sobre l'organització i atenció del dispositiu i les responsabilitats dels agents que hi participaven, des d’un punt de vista professional i acadèmic.

L’autor fa una lectura de la sentència de la secció 7 de l'Audiència Pública Provincial de Madrid, amb data 21 de setembre de 2016, que imputa i pena a diferents responsables i caps de les empreses promotores i organitzadores de l’esdeveniment, i en desgrana els elements i variables a considerar des d’un punt de vista analític del professional de la prevenció i la seguretat.

A l’article, el professor destaca la despenalització del Director de Seguretat de la societat pública encarregada de la gestió de l’edifici –acusat d’un delicte d’imprudència greu-, per l’entrada en vigor del codi penal de 2015. Però, a continuació, en repassa la seva presència i accions i actuacions “adoptant una actitud absolutament omissiva”.

Conclusions per reflexionar

D’acord amb tot allò que s'exposa a l’article, l’expert extreu diverses conclusions però destaca la “responsabilitat crítica” que representa un Director o Directora de Seguretat -figura “cada vegada més rellevant” pel que fa a les funcions executives i designació de competències de tots els agents presents en aquest tipus d’esdeveniments-, així com la importància d’altres elements preventius, com un Pla d’Autoprotecció correctament definit i aplicat.

Al final de l’article, el professor hi facilita l’enllaç a una anàlisi més exhaustiu de la sentència, que recorda “no n’hi ha”, ni “és ferma”, però que resulta una bona eina per a la reflexió.

Consulta l’article complet “Responsabilitats en esdeveniments de pública concurrència”, del número 331 de la revista Cuadernos de Seguridad, del mes de març 2018 (pàgines 90-94).