Ramsés Martí alerta dels perills d'una tornada a les platges no planificada durant el desconfinament

Socorrista a la platja
Foto: Francesc Melcion (Ara)

Ramsés Martí, expert en seguretat i rescat aquàtic i exalumne de l'Escola, intervé en un article publicat avui al diari Ara, on alerta dels perills d'una tornada a les platges sense planificació durant el desconfinament, perquè pot "esdevenir un focus important de contagi si no es controla".

30/04/2020

El diari Ara publica avui l'article "Els socorrites demanen garanties per una tornada a la platja sense riscos", on hi intervé Ramsés Martí, expert en seguretat i rescat aquàtic i exalumne de l'Escola, aportant la seva visió professional.

El Gobierno comença a establir les mesures de les diferents fases del desconfinament gradual per tornar a la "nova normalitat" després de la pandèmia de la COVID-19, Tot i que es preveu que en alguna de les fases es permeti l'accés a les platges, sembla que està en mans dels ajuntaments proposar un model de retorn cap aquests espais que garanteixi la seguretat i la salut, tant de banyistes com del personal que treballa a les platges.

Martí alerta dels perills d'una tornada no planificada perquè les platges i el seu ús "poden ser un focus de contagi important si no es controla". En aquest sentit, contempla que a l'inici s'han de posar normes i limitacions clares per evitar la massificació d'aquests espais del litoral. Aquestes limitacions abarcarien mesures com tancar els aparcaments de cotxes de les platges, i que els usuaris només hi puguin accedir a peu o en transport públic, permetre realitzar activitats no estàtiques (com l'esport), mantenir les distàncies físiques entre usuaris, i garantir la neteja i desinfecció dels elements d'ús comú de les platges (tumbones, lavabos, dutxes), entre altres.

En referència a les persones que treballen en aquests entorns, com els socorristes, policies o personal de neteja, Martí es mostra preocupat ja que hi ha incògnites de quins EPIs (elements de protecció) hauran d'incorporar per poder realitzar la seva tasca professional, ja que encara no se'ls hi ha facilitat aquesta informació.

L'expert en seguretat aquàtica tem que, a part de realitzar la seva feina de vigilància i rescat a les platges per evitar ofegaments, durant la situació de pospandèmia, els socorristes els hi toqui portar a terme altres funcions fora de les habituals: "el socorrista no ha de fiscalitzar que es compleixin les normes" per part dels usuaris, i afegeix que "com a molt pot ajudar a divulgar-les".

Per aquest motiu, els professionals de la vigilància a les platges reclamen que hi hagi més planificació, material de protecció per realitzar la seva tasca, i que hi hagi coordinació amb les forces de seguretat, qui són els que han de vetllar pel compliment de les normes de seguretat i prevenció referents al coronavirus.

Podeu llegir íntegrament aquest article, a l'enllaç.