Quatre docents expliquen els darrers premis Nobel de física, química, medicina i economia

Edifici de la Facultat de Ciències i de la Facultat de Biociències
Jordi Mompart, Diana Maté, Mercè Martí i Jeroen van den Bergh pronunciaran sengles xerrades sobre els premis Nobel d'enguany a les categories de física, química, medicina i economia el 19 de desembre, a la sala d'actes de Ciències i de Biociències.

13/12/2018

El 19 de desembre, les facultats de Ciències i de Biociències organitzaran un cicle de quatre conferències on professors universitaris dissertaran sobre temes relacionats amb els premis Nobel atorgats enguany a les categories d'economia, física, medicina i química. Tindrà lloc a les 13 h, a la sala d'actes d'ambdues facultats.

Jordi Mompart, professor del Departament de Física, obrirà el cicle amb la conferència "El làser: delicat i brutal". Enguany, Arthur Ashkin, Gérard Mourou i Donna Strickland han rebut el premi Nobel de física per les seves innovacions en física del làser. En concret, Ashkin ha estat distingit "per les pinces òptiques i la seva aplicació en sistemes biològics", i Mourou i Strickland han obtingut el guardó pel seu "mètode de generació de pulsos òptics ultracurts d'alta intensitat".

Seguidament, Diana Maté, professora del Departament de Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Madrid, oferirà la ponència "The directed evolution revolution: bringing great benefits to society", relacionada amb el Nobel de química, que ha estat per a Frances H. Arnold per "l'evolució dirigia d'enzims", i per a Gregory P. Winter i George P. Smith per la tècnica phage display.

La conferència sobre medicina anirà a càrrec de Mercè Martí, professora del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB, i es titularà "El destí dels tumors a les mans del sistema immunitari". El premi Nobel en aquest camp ha estat enguany per a Tatsuku Honjo i James P. Allison "pels seus descobriments del paper del sistema immune en la regulació del càncer".

Per finalitzar, Jeroen van den Bergh, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, oferirà la xerrada "Climate economics and policy", relacionada amb el Nobel d'economia. Paul Romer ha guanyat el premi d'enguany "pel seu treball en la teoria del creixement encogen" i William Nordhaus "per integrar el canvi climàtic en l'anàlisi macroeconòmica a llarg termini".