Publicat el primer Atles de radiologia del ratolí, elaborat a partir del projecte internacional PATHBIO que lidera l'investigador de la UAB Jesús Ruberte

L'Atles ha estat elaborat a partir del projecte internacional PATHBIO que lidera l'investigador de l

L'Atles ha estat elaborat a partir del projecte internacional PATHBIO que lidera l'investigador de la UAB Jesús Ruberte.

26/03/2021

En el marc de L’International Mouse Phenotiping Consortium (IMPC) i com a part del projecte europeu PATHBIO coordinat pel Jesús Ruberte, professor del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB, diversos investigadors de la UAB I del MRC Harwell Institute han elaborat el nou Atles de Radiologia del ratolí. 

El nou atles proporciona una guia per analitzar l’esquelet del ratolí, que s'utilitza com a model per a l'estudi de malalties humanes. Es tracta d'un recurs de gran importància tant per als investigadors novells en el camp del fenotipat, com per a investigadors experimentats que busquen millorar les seves habilitats d'observació i identificació d’alteracions òssies en els ratolins. Inclou152 imatges de raigs X, 16 dibuixos originals i 590 referències anatòmiques. També explora diferències òssies significatives entre mascles i femelles. Les imatges de raigs X s'han produït seguint els protocols estandarditzats de fenotipat de l’IMPC en ratolins C57BL/6N de 14 setmanes d'edat. 

Els centres de recerca membres del consorci IMPC i altres institucions d’investigació similars produeixen imatges de raigs X del ratolí de manera massiva. Avui dia, ja s’han generat al voltant de 250.000 imatges radiogràfiques. Cada imatge necessita ser analitzada pels investigadors per poder diagnosticar adequadament el fenotip dels ratolins.

L'objectiu principal del projecte europeu PATHBIO (Precision Pathobiology for Disease Models) sobre models de ratolí per a malalties humanes és implementar un enfocament europeu integrat per a millorar la formació i l'entrenament dels investigadors que utilitzen models de ratolí, identificant noves tecnologies i nous camps de coneixement. És el primer projecte europeu Erasmus+ Knowledge Alliances liderat per la UAB i  està format per un total de 23 membres, entre els quals trobem destacades universitats europees (Cambridge, Sheffield, Copenhague, Lisboa, Nàpols), els centres d'excel·lència europeus en la recerca en ratolí (Helmholtz Zentrum, Medical Reserach Centre, Institut Clinique de la Souris, Institute of Molecular Genetics), empreses dedicades a la producció de models de ratolí per a malalties humanes (The Jackson Laboratory, Toronto Center for Phenogenomics, Charles River Laboratories) així com membres extraeuropeus d'àmbit global (Institut Pasteur Montevideo, Australian Phenotyping Network, Korean Mouse Phenotyping Center, etc.).

Dóna un cop d’ull a l’Atles