Pau Chamizo, graduat en Direcció Hotelera: 'Volia provar la part operacional d'un hotel amb alts estàndard i Finn Lough m'està donant això'

Finn Lough

Després de fer unes pràctiques al País Basc, l’alumni Pau Chamizo va saber que el seu espai es troba als allotjaments rurals. Després de graduar-se en Direcció Hotelera, va decidir marxar un any a fer un cross-training a un “hotel bombolla” que es troba enmig de la natura, al llac Erne. En aquest particular hotel-resort, situat a Irlanda del Nord, està aprenent a desenvolupar-se professionalment en diverses àrees.

30/07/2021

Imatge: Facebook Finn Lough Lakeside Hideaway

A l'hora d'escollir la carrera, no tenia cap idea sobre el meu futur, com la gran majoria. Però durant el Batxillerat, vaig estar treballant a la recepció d'un càmping del meu poble, Blanes, i vaig decidir decantar-me per les meves experiències. La meva idea principal era estudiar Economia, però un cop vaig llegir el programa d'estudis i vaig veure que la feina que feia al càmping m'agradava, em va semblar una bona idea escollir Direcció Hotelera.

  • Durant el teu pas per l’Escola has pogut fer pràctiques al País Basc i a l’estranger, a Bèlgica. Com han estat les teves experiències de pràctiques?

He tingut la sort que totes les experiències que he tingut de pràctiques han estat molt enriquidores i variades. El meu objectiu era veure què m'agradava i què no m'agradava. És a dir, tocar tot el que pogués.

Les primeres pràctiques van ser l'any 2019. Quan vaig decidir anar a Bèlgica, tenia molta curiositat per saber què era treballar i viure a un altre país. Volia viure aquella experiència un cop a la meva vida. Vaig tenir l'oportunitat de poder fer un internship al Departament de Finances i Comptabilitat al Hilton Antwerp (Bèlgica), on vaig poder veure el funcionament d'un hotel de cadena amb els seus estàndards i el seu organisme des de dins. L'experiència va ser increïble, però vaig adonar-me que el meu lloc no està als hotels de cadena. Vaig aprendre moltíssim, però no és un tipus d'empresa que em representi. Un cop vaig tornar de Bèlgica, vaig començar a treballar a l’Hotel Evenia Rocafort com a Guest Service Agent fins a principis del 2020.

Al 2020 volia marxar a Sud-Amèrica aprofitant que seguia tenint hores de pràctiques. Malauradament, la pandèmia va arribar i la situació no era gens positiva per la indústria. Després d'un viatge amb amics al País Basc, vaig decidir provar sort i enviar currículums a hotels que m'interessaven d'allà. Hotel Iturregi va acceptar la meva aplicació i vaig tenir la grandíssima sort de poder fer unes pràctiques durant aquell estiu. Allà és on vaig decidir que el meu lloc són els hotels rurals independents. La humilitat i puresa amb la qual es treballava en aquell lloc i el País Basc em van enamorar. Va ser el millor estiu de la meva vida!

  • Després de graduar-te al juny de 2020, vas decidir marxar a fer un programa cross-training d'un any a l’Hotel Finn Lough, a Irlanda del Nord. Com vas trobar aquesta oportunitat i què et va atraure d’aquesta oferta?  

A principis de 2021, la Gemma Sagué em va comentar que Finn Lough buscava alumnes de pràctiques per la seva reobertura després de la pandèmia. Tenia moltíssimes ganes de viatjar i de provar coses noves. Vaig contactar amb la Gillian Beare, propietària de l'empresa, i vaig acceptar l’oferta de l’Hotel Finn Lough. Fa gairebé tres mesos que sóc aquí i l'experiència està essent molt única i diferent del què m'esperava. Estic aprenent i treballant moltíssim, i la gent que he conegut és increïble.

El programa de pràctiques també pintava molt bé. Vaig provar un departament no-operacional a Hilton i volia provar i veure la part operacional d'un hotel amb alts estàndard. Finn Lough m'està donant això.

  • Per què és tan singular l’Hotel Finn Lough? 

L'atractiu de l'oferta és que és un hotel independent, a una zona rural i amb idees i filosofies molt interessants. Es nota la consciència mediambiental en la majoria de processos de l'hotel. Les bombolles són el què impressiona més a primera vista. El primer cop que entres a una d'elles és una sensació raríssima. Són precioses. Tot i això, crec que no és el bé més atractiu de l'hotel. El fet que el terreny de l'hotel estigui en meitat d'un llac infinit i que sentis que estàs a la meitat d'un bosc fa de l'estança una experiència única. L'actiu humà és el bé més apreciat que tenen amb diferència. Tothom és molt professional i atent tant amb els clients com amb els companys de feina. Som una família. 

  • Quines tasques realitzes actualment a l’Hotel Finn Lough?

Operacionalment parlant, toco la majoria de departaments. L'objectiu de l'hotel amb mi era que tingués la capacitat de poder donar suport a qualsevol part operacional de l'hotel. En un principi, tenia una falta d'identitat. Tenia la sensació que no pertanyia a cap departament però mica en mica he anat trobant el meu lloc.

Durant el matí organitzem amb el xef els esmorzars que són a domicili a les habitacions. En acabar, dóno suport a Front Desk i a Guest Experience amb els clients que fan check-out. Un cop acabem, superviso amb la governanta la feina de Housekeeping i preparem i organitzem l'arribada dels clients que fan check-in el mateix dia.

  • Quines competències creus que hauràs obtingut noves o hauràs pogut reforçat amb aquesta experiència? 

Jo destacaria el multitasking i la delegació. Les tasques múltiples és una cosa que sempre estarà present a un hotel petit i, si el meu objectiu professional són hotels d'aquest estil, he de seguir adquirint experiència i millorar en aquest aspecte. Finn Lough m'està fent millorar molt en organització i gestió del temps i l'espai. I, a part de tenir voluntat d'ajudar, també s'ha de saber demanar ajuda. Al principi, creia que podia fer totes les tasques per fer jo sol, però em veia desbordat moltes vegades. De mica en mica, estic aprenent a demanar ajuda, a comptar amb els meus companys i a delegar tasques.

  • T’agrada viure en un espai natural com aquest, i a un país de l'estranger? 

M'encanta! L'únic punt negatiu que té és que depens completament de cotxe. El supermercat més proper que tenim està a mitja hora en cotxe, per posar un exemple. Tot i això, la pau i la tranquil·litat que es respira m'agraden moltíssim.

Irlanda és increïble també. He tingut l'oportunitat de visitar diversos llocs de la costa del nord i el paisatge és de pel·lícula. Tinc pendents grans ciutats com Dublín i Galway i, sobretot, la costa de l'oest. El color verd és protagonista i les costes em recorden molt al País Basc. Quant a la situació de l'hotel, tenim la llibertat de caminar pel resort i utilitzar diferents espais com els caiacs i els molls, i fer les diferents rutes que es poden trobar.

  • Després d’aquestes experiències internacionals, recomanaries als teus companys i companyes de l’Escola a fer pràctiques a l’estranger?  

Ho recomano totalment. Els reptes et fan créixer com a persona i com a professional i marxar fora del país és un repte. A més a més, m'ha ajudat a valorar més el que tenim. Vull destacar que no s'ha de subestimar el que tenim a casa. El potencial de la nostra indústria és molt alta. Som uns privilegiats de tenir tot el que tenim, i n'hem de ser conscients i cuidar-ho.