Participació de l’Escola a la II Conferència Internacional de Risc, Seguretat i Ciutadania

Montserrat Iglesias-Lucía Portugal
La directora de l’Escola, Montserrat Iglesias-Lucía, va intervenir ahir en una conferència internacional, celebrada del 28 al 29 de març a Setúbal (Portugal), on va presentar la institució i les 3 visions que contemplen els seus estudis en prevenció i seguretat.

29/03/2019

Ahir es va celebrar la II Conferència Internacional de Risc, Seguretat i Ciutadania, sobre “Gestió del Risc i Alteracions Climàtiques”, en la qual hi va participar Montserrat Iglesias-Lucía, directora de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB.

Sota el títol “Education and Training in Integral Security”, la directora va explicar els orígens de l’Escola, essent la primera institució en oferir estudis universitaris en prevenció i seguretat, i la seva filosofia a l’hora de formar als professionals en aquest àmbit.

Sobre estudis del centre, Montserrat Iglesias-Lucía va explicar que “l’educació i formació ha de respondre a 3 visions: preventiva, multidisciplinària i professionalitzadora”.

La primera respon a la necessitat de formar professionals que no donin únicament una resposta reactiva, sinó que sàpiguen dissenyar estratègies i esforçar-se per evitar riscos i la producció de danys i víctimes. La directora, ho va argumentar afirmant que un dels riscos més letals avui dia era el risc ambiental, considerat “un risc de segona”.

Per donar respostes eficients, va explicar Iglesias-Lucía, els professionals “han de tenir una visió 360º” i multidisciplinària per conèixer totes les especialitats i àrees de coneixement relacionades amb la prevenció i seguretat: dret, economia, psicologia, etc.

I per aconseguir la tercera visió, la professionalitzadora, la directora va explicar com l’Escola es disposa de professorat qualificat i s’introdueixen casos pràctics a les assignatures, a més de facilitar als estudiants fins a 1.800 hores de pràctiques a empreses i organitzacions.

Per últim, Montserrat Iglesias-Lucía va destacar la internacionalització com un valor afegit per aprendre i millorar a partir de les experiències de les institucions, i va posar com a exemple la presència de 2 estudiants portuguesos que estan cursant el Grau online: “això ens permet millorar la nostra visió”.

La professional va oferir la seva ponència després de la intervenció de Danielle Magalhães (United Nations – Climate Change), que va presentar la Plataforma de Diàleg Talanoa en una sessió moderada per José Luís Martínez Garrido, catedràtic de la UNED.

L’esdeveniment, que va tenir lloc els dies 28 i 29 de març, a la ciutat de Setúbal, és una iniciativa de diferents organitzacions i institucions de Protecció Civil de Portugal.