Parlem amb l'Anna i la Nora de la seva experiencia en l'itinerari del mínor

Les dues alumnes han coincidit en que ha estat una experiència enrriquidora en molts sentits i que s'ens dubte, no només el repetirien sinó que, tal com ens explica la Nora, en farien un altre. A més, creuen que és una via alternativa acadèmica força desconeguda, però que si se'n fes més promoció, serien moltes les estudiants que s'animarien.
06/07/2021
Fa uns dies vàrem parlar amb en Josep Espluga, coordinador del mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global perquè ens expliqués ven bé què són els mínors i com funcionen. Aquesta vegada hem volgut conèixer també l'experiència de l'alumnat i hem entrevistat a dues alumnes de la Facultat que han cursat aquest any el mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global; l'Anna Mercé Medialdea i la Nora Bartolomé.
D'una banda, l'Anna, cursa el grau de Relacions Internacionals i aquest curs va decidir fer un mínor: "de primeres no sabia que existia, ho vaig descobrir buscant un curs aliè al meu grau que estigués relacionat amb aspectes del medi ambient, el canvi climàtic o el desenvolupament sostenible des d'una basant social". Va ser a l'aleshores que va descobrir que l'autònoma oferia aquesta alternativa acadèmica i va considerar que seria una "molt bona oportunitat per ampliar el meu àmbit d'estudi".
Ens explica que la seva motivació va ser les ganes d'endinsar-se en el desenvolupament sostenible com a resposta al canvi climàtic que té tant d'impacte ha generat en l'àmbit global, regional, local i fins i tot individual: "és un tema que fa molt de temps que genera debat acadèmic i que actualment està sobre la taula en molts sectors tan econòmics, socials, polítics o científics".
El seu objectiu és especialitzar-se, dins les relacions internacionals, en l'àmbit de medi ambient i canvi climàtic. Destaca que ha estat interessant poder connectar temes del seu grau amb les assignatures del mínor. A més, agraeix poder tenir la menció i poder encaminar estudis posteriors cap aquest àmbit.
L'Anna recomana, no només el mínor que ha cursat, sinó "qualsevol que pugui ser rellevant per qualsevol dels i les estudiants, ja que ofereix diferents visions a l'incloure assignatures de diferents facultats i graus i et permet ampliar significativament els teus coneixements".
D'altra banda, la Nora Bartomé, aquest any finalitza el seu grau en Sociologia. Es va vincular amb l'itinerari d'estudis de mínor perquè un company de ciències naturals li va comentar i, "investigant una mica" va veure que donava resposta a inquietuds que ella tenia al tercer curs de sociologia. La Nora estava interessada a adquirir coneixements d'altres àrees que no s'integraven explícitament en la seva disciplina com són els temes coneixements de relacions internacionals o justícia global i en els mínors hi va veure la seva oportunitat.
A més a més, destaca el bon seguiment que es fa de l'alumnat que cursa un mínor: "tant el coordinador com els tutors o professors tenen molta cura de la nostra integració". Creu que és una via alternativa acadèmica força desconeguda, però que si se'n fes més promoció, serien moltes les estudiants que s'animarien: "ens aporta una perspectiva interdisciplinar a l'aula, no només per adquirir nous coneixements sinó perquè penso que també és estimulant a escala intel·lectual conèixer futurs professionals d'altres disciplines".
Tant l'Anna com la Nora tenen clar que, no només el repetirien sinó que, tal com ens ha explicat la Nora, en farien un altre, en el seu cas el de Cultures i Literatures Romàniques Medievals.
Us animem, doncs, a investigar i informar-vos sobre aquests itineraris i veure si n'hi ha algun que pugui adaptar-se a les vostres inquietuds i necessitats. Si és així, esperem que sortiu tan contentes com l'Anna i la Nora!