Els mínors: complementant i perfeccionant el nostre coneixement

Mínors

Un mínor és un itinerari de campus format per assignatures dels diferents graus que s'imparteixen a la UAB

10/06/2021

El divendres 18 de juny es realitzarà la primera fira virtual de mínors de la UAB, amb sessions informatives de cada mínor, dirigides pel professorat que els coordinen. Com que l'activitat s’acosta, des de la Facultat hem parlat amb en Josep Espluga Trenc, professor i coordinador del grau de sociologia i del mínor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global, per conèixer una mica més què són i com funcionen.

Un mínor és un itinerari de campus format per assignatures dels diferents graus que s'imparteixen a la UAB. Normalment tenen un fil conductor comú i l'objectiu és que l'estudiant adquireixi competències pròpies d'un àmbit diferent del nucli principal de la seva titulació de grau a través de cursar assignatures d'altres plans d'estudi d’ altres centres, tal com ens explica en Josep.

La idea d’implantar els mínors neix de la Fundació Autònoma Solidària que, seguint la línia d'educació crítica que tenen pel desenvolupament, va decidir en el seu moment fer la proposta. També és vincula als històrics crèdits de lliure elecció, que permetia a l’alumnat matricular-se a assignatures de qualsevol facultat de la UAB. En definitiva, ens explica en Josep, un mínor et permet aprofundir en una temàtica concreta que t'interessa i que potser al teu grau no cursaries. A més a més, et dona l'oportunitat de conviure amb gent d'altres facultats i aprendre de les diferents cultures acadèmiques de l'Autònoma.

Ara mateix, la UAB ofereix diferents mínors. La majoria s'imparteixen des de la Facultat de Lletres com els mínors d'Estudis Portuguesos, Estudis Coreans, Gallecs, Estudis en filosofia, entre d'altres. Tot i això, afegeix, n'hi ha tres que són transversals a vàries facultats. Un és el mínor d'Estudis de Gènere, el més antic. L'altre és el mínor d'Emprenedoria i Innovació Social i, finalment, el mínor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global, que és el que es coordina des de la nostra Facultat.

El mínor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global es centra en veure els impactes de la globalització en les persones, el medi ambient i les interaccions en la societat mediàtica. "Normalment són 15 places, però com que no és obligatori fer-lo en un any, a vegades el número varia segons com s'organitzen els estudiants ", afegeix en Josep.

 

Per accedir-hi, és necessari haver superat 90 crèdits i tenir 30 crèdits d’optatives per fer. Ens explica, a més a més, que actualment s'ha de fer la preinscripció al març, una decisió que es va prendre per tal de resoldre disfuncions que es produïen si es feia a l'estiu. “Però com  que la realitat és la que és, i molta gent al març encara no té prou clar com s'organitzarà l'any vinent, ara també s'obra una segona convocatòria al juliol”, puntualitza.

En Josep destaca que a la nostra universitat un avantatge és que ens trobem en un campus, i que tot i tractar-se d’ estudis molt diversos "està tot aquí mateix". Això facilita hi hagi més llibertat a l'hora de triar assignatures que s'imparteixen en facultats dispars. Per tot això, animem a tot l’alumnat a informar-se sobre els mínors, per veure si n’hi ha algun que us encaixa i viure l’experiència!

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats