Nova Exposició a la Facultat: la fotografia mitològica de J. Picanyol

Exposició: La fotografia mitològica de J. Picanyol
Des del dia 20 de gener i durant les properes setmanes es pot visitar l’exposició fotogràfica “Caos, déus, mites... eternitat”, que el seu autor, Joan Picanyol, ha posat a disposició de la Facultat de Filosofia i Lletres de forma desinteressada.
 

24/01/2020

La mitologia grecollatina ha estat des del seus orígens font inesgotable d’inspiració artística. Les arts plàstiques a l’Antiguitat, l’escultura, la pintura, la ceràmica, la mateixa arquitectura, van beure ja de les fonts mitològiques, dels seus déus, dels seus herois, d’unes històries que per la seva naturalesa extraordinària van inspirar la imaginació dels més grans creadors.
Amb el pas dels segles i dels corrents culturals, la mitologia s’adapta a noves circumstàncies i desenvolupaments artístics altres que la pintura o l’escultura, com ara la música, la dansa, l’òpera... L’arribada de la fotografia i el cinema obren noves perspectives creatives que no obliden, però, aquesta tradició iconogràfica que representa el mite antic. Fidel a aquesta tradició secular, el fotògraf Joan Picanyol ha aprofundit en tot aquest món inesgotable i fascinant de la mitologia clàssica i ha plasmat les seves reflexions intel·lectuals i artístiques en aquesta col·lecció de fotografies de temàtica mitològica.

Com molts projectes, els seus inicis són fruit de la casualitat i de la improvisació; casualitat, perquè ve d’altres projectes, improvisació, perquè comences tímidament i amb dubtes, però aleshores t’adones que has de implicar-t’hi molt més, que el tema és més complexa del que pensaves. En paraules de l’autor: “Llegeixes, cerques informació i vas copsant tot aquest món tan sorprenent de la mitologia. Aleshores t’adones que els grecs, amb totes aquestes històries, ja van voler donar-nos respostes; això si, a la seva manera”
Picanyol ha volgut plasmar aquest món de la mitologia grega amb representacions al·legòriques del déus primigenis, de la generació dels olímpics; les divinitats menors, amants herois i grans condemnats fent uns “collages” fotogràfics. “Volia fer” –continua- “unes representacions exagerades, plenes de color i una mica kisch, convençut i sense cap remordiment”.
Al final, unes imatges, impreses amb paper fotogràfic Fine Art per dotar-les d’una textura pictòrica i molt adient pel tema. Estan acabades amb un passe-partout que li fa de marc i fet també fotogràficament, i amb la intenció d’acabar explicant el tema. Són unes fotografies amb un cert efecte pictòric i amb una estètica una mica kisch. 

[Text elaborat per Joaquim Gestí i Montserrat Franquesa]