Nova edició del curs: 'El Gihadisme. Un fenomen global a Catalunya'

Curs sobre Gihadisme ICPS
L’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) torna a oferir aquest curs que abordarà el fenomen gihadista al territori des de l’anàlisi, la prevenció i la contra narrativa. El curs tindrà lloc del 12 de març al 9 d’abril. Les inscripcions ja estan obertes.

21/02/2019

El curs “El Gihadisme. Un fenomen global a Catalunya” és una formació de 20 hores lectives dividida en quatre sessions, amb ponències, tallers i conferències sobre la naturalesa del fenomen i possibles actuacions preventives.

El coordinador del curs és Jofre Montoto, autor del llibre “Gihad, l’amenaça de l’islamisme radical a Catalunya” i alumni de l’Escola. A més, Montoto serà ponent d’una de les sessions impartides al curs.

Aquestes són les sessions que contempla el programa de curs:

Dimarts 12 de març, de 10 a 14 hores. Ponència: “Conformació de la ideologia gihadista: dels orígens de l’Islam a l’islamisme polític i la doctrina del takfir”. A càrrec de Jofre Montoto, titulat del Màster en Seguretat i Prevenció de l'Escola i expert en gihadisme. La sessió abordarà temes com l’origen de l’islam i els califats, el panarabisme, la conformació intel·lectual del gihadisme, el takfir o el 11S i el terrorisme global.

Dimarts 19 de març, de 10 a 14 hores. Ponència: “Seguretat i acció policial contra el gihadisme a Catalunya”. A càrrec de Jordi Graner, comandament dels Mossos d’Esquadra, que explicarà els mitjans d’expansió del Moviment Gihadista Global (MGC), els processos de radicalització a Catalunya, l’organització i planificació del gihadisme i les operacions policials antiterroristes.

Dimarts 26 de març, de 10 a 14 hores. Conferència: “Dels Foreign Fighters als atemptats del 17-A”. A càrrec d’Anna Teixidor, periodista de TV3 i autora del llibre “Combatents en nom d’Al·là”, que explicarà com les xarxes socials i els relats expliquen el procés de radicalització, i les incògnites del sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils. A continuació, el taller: “Nosaltres i els altres: judicis i prejudicis”, que donarà eines per identificar els riscos i fer prevenció de la radicalització sense generar discriminació, a càrrec de Marta Casas, experta en gestió de la diversitat i la convivència, i educació intercultural.

Dimarts 2 d’abril, de 10 a 14 hores. Ponència: “Variables explicatives de l’islamisme radical. Propostes polítiques, socials i culturals en la contra narrativa del terrorisme gihadista”. A càrrec de  Xavier Torrens, professor, analista polític i autor de diversos capítols sobre gihadisme, que oferirà una anàlisi dels factors determinants i facilitadors causants del fenomen i la ideologia política amb què se sustenta.

Dimarts 9 d’abril, de 10 a 14 hores. Ponència: “El terrorisme individual: origen, característiques i tendència” sobre el concepte del llop solitari. I, posteriorment, “Una aproximació a la contra narrativa”, amb exemples i propostes de contra narrativa. A càrrec de Mario Toboso, autor del llibre “Lobos de Occidente: El terrorismo individual como elemento emergente y evolución táctica de Al-Qa’ida”.

Durant el curs s’entregaran materials complementaris i s’haurà de realitzar un treball final sobre un dels temes tractats.

Més informació:

La formació, que és presencial, tindrà lloc del 12 de març al 9 d’abril, i es farà íntegrament a l’Aula de l’ICPS (c/ Mallorca, 224) de Barcelona. El preu del curs és de 180 € i s’entregarà un certificat d’aprofitament.

Les inscripcions ja estan obertes. Per a més informació, podeu consultar el programa o posar-vos en contacte amb el centre, a través del correu con.icps@diba.cat, o trucant al 93 487 10 76.