Neix un seminari a la UAB que analitza la situació del dret a causa del covid-19

Coronavirus

El seminari virtual se celebrarà el proper 2 de desembre sota el títol "El dret en temps de coronavirus" i tractaran aspectes actuals com el teletreball, els tribunals en línia, l'arrendament de locals, la bretxa de gènere o la intel·ligència artificial.

30/10/2020

El seminari "El dret en temps de coronavirus" ja té data, temes i ponents. Serà el proper dimecres 2 de desembre i abordarà com el coronavirus està afectant el sector de la mà de ponents d'universitats tant nacionals com internacionals. Des de l'organització, la catedràtica de dret civil a la UAB, Susana Navas Navarro, defensava la necessitat d'un seminari que se centrés en la situació actual "la pandèmia està afectant a les persones en diferents àmbits de la seva vida i el Dret té respostes i solucions".

L'encarregat de presentar i moderar l'acte serà el Degà de la Facultat de Dret, Enric Fossas. Que donarà pas als ponents, que parlaran de temes com teletreball, tribunals en línia, arrendament de locals, bretxa de gènere i intel·ligència artificial.

Just després de la presentació de Fossas, arrencarà la primera part del seminari parlant del teletreball, amb la ponència del professor Jesús Cruz Villalon, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de Sevilla. Després arribarà el torn del professor Joan Picó Junoy, qui se centrarà en el canvi de dinàmica dels tribunals, que han passat a ser en línia. 

Gràcies a la virtualitat del seminari, a les 16.50 es parlarà de la Covid-19 i els arrendaments de locals de negocis amb la professora Isabel Espín Alba, que connectarà des de la Universitat de Santiago de Compostel·la. Una de les principals línies d'investigació d'Espín Alba és el dret de contractes, i la seva tasca es pot consultar en una constant producció científica amb més d'un centenar de treballs.

A les 17.10, hi ha previst una pausa de deu minuts. Just després s'abordaran qüestions de gènere amb la sessió "Covid-19 i bretxa de gènere", que gaudirà de la presència de la doctora María José Senent, professora de la Universitat Jaume I i coordinadora del Màster Universitari en Igualtat i Gènere en l'Àmbit Públic i Privat, de la mateixa universitat valenciana.

El punt final de la xerrada tindrà un accent internacional, amb la ponència de Martin Ebers, professor associat de la University of Tartu (Estònia). Ebers se centrarà en la relació entre la Covid-19 i la intel·ligència artificial.

Està previst que la xerrada s'acabi a les sis de la tarda, i just llavors s'encengui un debat on es puguin creuar els diferents punts de vista i així enriquir l'experiència. Es preveu que el debat s'allargui vint minuts. Així, a les 18.20 h es donaria pas a l'acte de Cloenda amb la Coordinadora del Programa de Doctorat en Dret de la UAB, la professora Merche García Arán.

Susana Navas ha animat a la comunitat de la UAB a participar al seminari i també ha destacat que la finalitat del seminari és "donar a conèixer les respostes i solucions" que aporta el dret, a través d'"un enfocament pràctic de la temàtica".

Seguint en la línia d'aquests últims mesos, la sessió es desenvoluparà en línia, a través del programa Microsoft Teams. Caldrà inscriure's a través del següent enllaç:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScQuVYj6QYvhkiILLVasw54rUo6VzYD41TFofx-N0SqUMUv3A/viewform

Tots els inscrits rebran l’enllaç Teams un dia abans de l’esdeveniment.

El seminari està organitzat per la Comissió de Doctorat. Precisament, des de l'organització han destacat que, tot i que inicialment el seminari estava pensat per a Doctorands, atesos els temes i els ponents, que doten el programa d'un abast més general, creuen que el seminari pot ser interessant també pels professors i estudiants en general.