Montserrat Iglesias-Lucía analitza el dispositiu de seguretat del partit de futbol del "Clàssic"

Intervenció de Montserrat Iglesias-Lucía, a TV3
Amb motiu del partit de futbol entre el FC Barcelona i el Reial Madrid, que es jugarà aquest vespre, la Directora de l'Escola, Montserrat Iglesias-Lucía, ha estat convidada al programa Planta Baixa de TV3 per analitzar el dispositiu de seguretat desplegat al voltant del Camp Nou, que compta amb 3000 efectius policials, per considerar-se l'esdeveniment de molt alt risc.

18/12/2019

Aquest vespre es jugarà el partit de futbol del FC Barcelona - Reial Madrid, postposat el passat mes d'octubre, fruit de possibles aldarulls per la situació política del país que es podrien haver produït, quan s'havia de disputar. Arrel de noves accions reivindicatives de Tsunami Democràtic, aquest esdeveniment esportiu s'ha considerat de molt alt risc per les forces de seguretat.

En aquest sentit, la producció del programa Planta Baixa de TV3 ha convidat a la Directora de l'Escola, Montserrat Iglesias-Lucía, per analitzar tot l'operatiu de seguretat desplegat, on 3000 efectius, dels quals 1000 són mossos d'Esquadra i 2000 vigilants de seguretat contractats pel club culé, vetllaran per garantir que no hi hagi cap risc per la integritat de les persones que assisteixin al partit.

Iglesias-Lucía ha comentat que el nombre d'agents previstos en el dispositiu de seguretat és l'adequat en funció dels riscos que han estats avaluats, prèviament, pels responsables de coordinar la seguretat de l'encontre futbolístic. Aquests riscos es basen en 3 factors:

- El context d'amenaça terrorista que actualment es situa en un nivell d'alerta 4 de 5.
- El "Clàssic" és habitualment considerat un partit d'alt risc, a fi d'evitar possibles incidències i aldarulls entre les aficions de suport als equips.
- Per tots els avisos d'accions que portaria a terme Tsunami Democràtic, per donar a conèixer les seves reivindiacions internacionalment, aprofitant l'audiència de milions de persones a nivell mundial, que segueixen ambdós clubs esportius.

Segons la docent, el "nombre d'efectius és normal per la informació i anàlisi previ de les possibles amenaces", i en un partit rellevant d'aquestes característiques considerat com d'alt risc, ja hi ha planificat uns protocols de seguretat on es determinen els efectius necessaris per poder-los portar a terme.

Sobre si la suspensió del matx de l'octubre s'havia d'haver produït, la Directora de l'EPSI, ha opinat que en aquells moments els professionals de la seguretat havien determinat que el risc podia ser més alt, ja que anteriroment, les manifestacions en contra la sentència al Procés havien acabat en situacions d'aldarulls. En l'actualitat, les manifestacions organitzades eren només de caire reivindicatiu.

Iglesias-Lucía ha denunciat que, a vegades, no es portava a terme correctament la comunicació en seguretat en els mitjans periodístics, fet que ocasionava el sorgiment de certa alarma social que podia perjudicar als nivells de seguretat.

Durant la intervenció de la professora de l'Escola, se li ha preguntat sobre possibles noves amenaces que puguessin venir pel cel, com els drons, i la docent ha explicat que els professionals de la seguretat estan formats de forma integral, amb la qual cosa, "no només tenen una mirada envers la seguretat física, sinó envers la seguretat humana, on analitzen tots els riscos que poden afectar a les persones", on s'inclouen les amenaces que procedeixen de terra o del cel. Ha afegit que aquests professionals es formen constantment per poder preveure i afrontar noves amenaces, com la ciberseguretat.

Ha finalitzat el seu discurs comentant que el Barça és una organització amb molts recursos invertits en seguretat, i que en aquest sentit, que veia poc probable que es produïs una amenaça per drons, ja que el club ho tenia previst perquè disposava d'un sistema antidrons.