Mira el vídeo del bienni de celebració del 50è aniversari de la Facultat

Acte_Cloenda_Cinquantenari
El dijous dia 6 de juny, cinquanta-un anys després de la publicació del RD de creació de la UAB, la Facultat de Lletres va tancar el bienni de celebració del seu cinquantenari. Podeu veure el vídeo aquí.

13/06/2019

Reconeixement del professorat jubilat

L’acte, que va ser presidit pel degà del centre, Joan Carbonell, i el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura, Carlos Sánchez, va constar de dues parts. Va començar amb la projecció d’un vídeo com reconeixement de la tasca del professorat que es jubila aquest curs: Gemma Rigau, Jaume Aulet i Joan Mascaró (Dpt. de Filologia Catalana); M. Lluïsa Hernanz (Dpt. de Filologia Espanyola); Isabel Rodà i Jaume Medina (Dpt. de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana); María Carmen Gómez Muntané (Dpt. d'Art i de Musicologia); Ricardo García Cárcel, Antoni Moliner i Lluís Roura (Dpt. d'Història Moderna i Contemporània) i Vicente Lull (Dpt. de Prehistòria).  La professora Rigau va respondre en nom de tots ells, destacant el seu paper de professorat fundador i denunciant la “preocupant falta de relleu generacional” i la necessitat de donar “oportunitats a les persones joves” per mantenir el prestigi de la institució. El degà els va fer obsequi de la del llibre de J. Brainard, I remember.

Cloenda del cinquantenari

La segona part de l’acte va consistir en un passeig per les cinc dècades d’història de la Facultat. Cadascuna d’elles va estar representada per un color metafòric (negre, gris, verd, blau, taronja i altre vegada gris) i per una banda sonora de l’època (“Què volen aquesta gent” de Ma. del Mar Bonet; “Imagine de J. Lennon , Hallelluja de L. Cohen; “Barcelona” interpretada per Mercury i Caballe; “Camins” de Sopa de Cabra, i “City of Stars” del film La La Land). Alhora cinc persones, representant de cada estament universitari, van evocar el seu pas per la UAB al llarg d’aquestes cinc dècades.

El Dr. Josep Ma. Nolla, catedràtic de la Universitat de Girona i alumnus de la primera promoció (1968-73), va explicar que es va decidir a estudiar a una “universitat que acabava de néixer” després de veure un anunci a un diari.

La Sra. Mercè Bausili, amb 44 anys de servei en el Servei de Biblioteques de la UAB, va reflexionar sobre les experiències viscudes després de “passar moltes hores oferint servei, gaudint i patint”.

A continuació, el Sr. Paco Carbajo, alumnus de la promoció del 1989-1993, professor de secundària i associat a la UAB, va referir-se a la seva generació com la generació del canvi i de les beques. “Érem” –va dir- “els primers de casa que accedíem a la universitat i, amb nosaltres, també hi arribaven els nostres pares i avis. Volíem arribar a ser coses que ni nosaltres ni ells entenien massa bé”. Carbajo va acabar el seu discurs afirmant “sóc com sóc gràcies a haver passat per aquesta Facultat”. 

Com a representant de PDI, el Dr. Pere Ysàs va reflexionar sobre els canvis viscuts al llarg d’aquestes cinc dècades remarcant, però,  les “continuïtats en docència i recerca” i destacant el paper cabdal del professorat en la consecució de les fites actuals. També va dedicar unes paraules al professorat jubilat, assenyalant que “allò que és la Facultat avui dia, és gràcies al professorat que n’ha format part”.

El Dr. Joan Carbonell, degà de la Facultat i alumnus de la promoció 1973-78,  va parlar de les característiques amb què ha de comptar un projecte de llarg alè com és la creació d’una institució: “Atzar” –va dir- “imaginació, determinació, compromís, confiança, generositat i humilitat són les  idees que construeixen un projecte durador com el de Facultat". Igualment va assenyalar els dos grans mals que tenallen actualment la UAB: la manca de renovació de la plantilla de professorat i PAS, i la minva progressiva en el sentiment de pertinença a la institució.

Tots aquest parlaments van anar trufats de la projecció de més de setanta frases, que recorden vivències personals en la història del centre i que el professorat i el PAS havien fet a mans de l’Equip de Deganat amb anterioritat.

Per acabar el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura i alumnus de la promoció 1979-84, va agrair la tasca del professorat jubilat i es va referir a la celebració del cinquantenari de la universitat que ens “ha permès reflexionar sobre què som, d’on venim i cap a on volem anar”, tot insistint  en “delicat moment actual” degut a la manca el relleu generacional i al pressupost insuficient per a les universitats.

A continuació es va inaugurar una exposició de fotografies històriques que romandrà a l’entrada de la facultat durant els propers mesos.

Podeu veure el vídeo sencer de l'acte aquí

I els vídeos del professorat jubilat i de l'acte de reconeixement al professorat jubilat del curs 2018-2019: 
Jaume Medina 
Ricardo García Cárcel
Isabel Rodà
Antoni Moliner
Gemma Rigau
Jaume Aulet
Lluís Roura
María Carmen Gómez Muntaner