Minut de silenci per les víctimes del terratrèmol al Marroc i del cicló Daniel a Líbia

Exterior de la Facultat de Filosofia i Lletres

   

14/09/2023

Ahir 14 de setembre a les 13h l’Equip de Deganat reunir a la comunitat universitària del Centre en una concentració davant la porta principal per expressar de forma conjunta, amb un minut de silenci, el nostre condol per les víctimes del terratrèmol del Marroc i de les afectacions a causa del cicló Daniel a Líbia. 

L’Associació Catalana d’Universitats, en un comunicat, s’ha compromès a dur a terme accions de col·laboració amb les universitats marroquines. Des de la Facultat de Lletres, amb aquesta acció, que han dut o durant a terme en el propers dies també les Facultats de Polítiques i Sociologia, de Traducció i d’Educació, i altres universitats com la URV, hem volgut mostrar de forma conjunta la nostra solidaritat amb les víctimes. 

Els lligams entre la nostra comunitat universitària i el Marroc són molts: moltes de les persones del Campus provenen d’aquest país tan proper o hi tenen vincles estrets. Amb les dades de l’alumnat de grau que tenim disponibles del curs 22-23, almenys 20 estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres tenen nacionalitat marroquina i almenys 100 de tota la UAB són també de nacionalitat marroquina. De ben segur amb les dades dels alumnes de màster i de PDI aquesta xifra és encara més gran.  

La catàstrofe a Líbia, que com al Marroc, ha deixat milers de morts i desapareguts també ens commou i interpel·la per la magnitud de la tragèdia i les greus dificultats de recuperació de condicions de benestar per a la ciutadania supervivent.   

Com a centre públic centrat en la formació de millors ciutadans i ciutadanes no podem ser impassibles a la tragèdia de persones. En són moltes més les catàstrofes que afecten el món, nosaltres a la concentració hem tingut ben presents aquestes dues, i amb aquest acte senzill, amb aquest minut de silenci, hem expressat que no podem normalitzar el que és una pèrdua irreparable.  

Durant aquest minut de silenci, com W. H. Auden en el seu poema “Funeral Blues”, hem parat tots els rellotges, desconnectat tots els telèfons i dedicat un moment de reflexió i reconeixement del patiment per a les víctimes.