Mesopotàmia viatgera: les còpies artístiques de peces mesopotàmiques a les col·leccions d'Europa i dels Estats Units d'Amèrica

lleó alliberat de la gàbia gravat en pedra

El taller Mesopotàmia viatgera es durà a terme el proper 13 de febrer a les 10:00h fins les 18:30h on es dialogaran iniciatives relacionades amb la sortida de projectes de recerca, de museïtzació i de docència que han estudiat i posat en valor còpies artístiques de peces mesopotàmiques.

01/02/2023

Les còpies artístiques, molt rellevants per entendre com funcionava la difusió del coneixement sobre l’Antiguitat al segle XIX i a inicis del segle XX, han estat considerades, des de mitjans del segle XX, com materials de segona, no comparables als originals. Aquesta situació encara s’ha agreujat més en el cas dels estudis sobre Mesopotàmia, on mai s’han considerat peces rellevants. Aquesta tendència, però, s’ha començat a revertir i arreu han sorgit projectes de recerca, de museïtzació i de docència que han estudiat i posat en valor aquestes còpies artístiques de peces mesopotàmiques. En aquest workshop, que es durà a terme el proper 13 de febrer de 10h a 18,30h, farem dialogar aquestes diverses iniciatives.

A la sessió de matí ens centrarem en l’estat espanyol amb tres ponents que ens parlaran de la producció i/o l’exposició de còpies artístiques de peces mesopotàmiques a Cerdanyola, Montserrat, Bilbao i Madrid. Les ponències aniran a càrrec de Pau Canyameres (Museu de Montserrat), Txema Romero (Museu d’Art de Cerdanyola) i Agnès Garcia Ventura (Universitat Autònoma de Barcelona). Per la tarda ampliarem la mirada i viatjarem a Berlín i a Boston. En el cas de Berlín comptarem amb Pınar Durgun (Vorderasiatisches Museum, Berlin), que ens comentarà el paper d’aquests materials en la reforma que el Pergamon Museum està duent a terme, mentre que per Harvard Adam J. Aja (Harvard Museum) i Gojko Barjamovic (Harvard University) ens presentaran una experiència docent i de replantejament de la museïtzació que no només ha posat en valor les peces històriques, sinó que també ha produït noves còpies.

La sessió de matí serà en català i presencial (sala d’actes, Facultat de Filosofia i Lletres). La de tarda serà en anglès i híbrida. Per obtenir l’enllaç, contacteu siusplau amb l’organitzadora del workshop: agnes.garcia.ventura@uab.cat.