Més d'un centenar de projectes es presenten al X Premi CIEU 2019 a la idea més emprenedora

Guanyadors del X Premi CIEU a la idea més emprenedora 2019

El Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) va celebrar ahir el lliurament del X Premi a la idea més emprenedora 2019, a la Sala d'Actes de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB. El projecte Turisme paradisíac per a persones amb discapacitat motora de Lissette Cruz i Judit Granados, estudiants del Màster en Direcció i Organització de Turisme d'Esdeveniments, va aconseguir el 1r guardó en la categoria FUABFormació.

13/12/2019

El lliurament de la 10a edició del Premi CIEU a la idea més emprenedora 2019 es va celebrar ahir en un esdeveniment organitzat pel Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries, i que es va portar a terme a la Sala d'Actes de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB.

El certamen es va iniciar amb la presentació per part de David Urbano, Vicedegà d'Emprenedoria i Internacionalització de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB i exdirector del CIEU, qui va agrair l'assistència del públic, i va destacar que el jurat dels guardons volien reconèixer públicament aquelles persones que havien tingut les idees més innovadores i disruptives de la comunitat universitària i alumni. Més d'un centenar de projectes s'havien presentant, enguany, al concurs d'emprenedoria.

Javier Lafuente, Vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB i Director del Parc de Recerca, va agrair la participació dels joves emprenedors als premis, i va comentar que "les idees innovadores eren una forma de canviar la societat" i de seguir progressant i avançant.

El següent representant de la UAB a parlar va ser Hèctor Sala, Degà de la Facultat d'Economia i Empresa, que va posar en valor la visió que va tenir la FUAB i el CIEU, fa deu anys, en promoure l'emprenedoria en el món universitari, i va remarcar que en una societat on cada vegada els processos productius eren més automatitzats i robotitzats, "allò que no es pot automatitzar és la generació d'idees", i per aquest motiu era "més valuós que la gent tingués idees i que aquestes puguessin transformar les coses".

Per la seva part, Montserrat Balagueró, Directora de Serveis Docents de la Fundació UAB, va explicar que la persona emprenedora "no només era qui creava una empresa, sinó una actitud davant la vida", i treballava amb ganes per contribuir a "fer una societat millor i la vida més fàcil als conciutadans".


Ponències inspiradores per fomentar l'emprenedoria

Tot seguit, es va donar pas als conferenciants convidats a l'acte. El primer en realitzar la seva exposició va ser Ricard Castellet, Chief Connector Officer (CCO) de Barcelona Tech City, alumni de la UAB, amb més de 20 anys d'experiència professional al món digital, i col·laborador en el llançament i consolidació d'start-ups i en la digitalització de grans companyies.

Castellet va comentar que Barcelona Tech City era una associació privada i sense ànim de lucre que representava a més de 1000 empreses i start-ups del sector tecnològic i digital de la Ciutat Comtal, el màxim exponent del qual era el Pier01, hub reconegut per la revista Forbes com un dels 5 més innovadors del món. L'associació es va crear per impulsar Barcelona com a ecosistema global tecnològic, per esdevenir tot un referent internacional. Actualment, és la 5a ciutat europea amb més volum d'start-ups.

Segons el ponent, el futur era l'especialització de hubs, i la capital catalana estava fent-t'ho en àmbits com la mobilitat, la sostenibilitat, la salut, l'esport, l'energia, etc, a través de tecnologies blockchain, intel·ligència artificial, ciberseguretat, entre altres. "Barcelona és talent, és innovació i el futur sou vosaltres", va concloure Castellet.
 

Intervenció de Ricard Castellet de Barcelona Tech City
Ricard Castellet de Barcelona Tech City durant la seva intervenció.
La segona conferenciant convidada a exposar la seva experiència en emprenedoria va ser Bàrbara Ruiz, Enginyera en Disseny Industrial i CEO de l'empresa Livingit.cat  (Living Experiences), dedicada a oferir experiències vinculades amb les tradicions i costums de la cultura catalana.

La ponent va intervenir explicant la seva trajectòria prèvia a la fundació de la companyia turística que dirigeix, i com arrel de realitzar la volta al món, i viure experiències en primera persona en diferents països, va tenir la idea de crear Living it, per construir experiències personalitzades, on els clients no només anaven a veure un recurs turístic o una tradició del país, sinó que ho vivien participant-hi, com ho feien les persones autòctones. En aquest sentit, Ruiz va explicar alguns dels productes que ofereix la seva empresa: participació en una diada castellera, recorreguts i tallers sobre l'obra de Gaudí, experiències gastronòmiques i enoturístiques, etc.

La fundadora de Living it va finalitzar la seva intervenció recomanant als assistents que "si tenien una idea, lluitessin per tirar-la endavant", ja que amb esforç i treball, era possible.


Guanyardors/des del X Premi CIEU a la idea més emprenedora 2019


Andreu Turró, nou Director del Centre d'Iniciatives Emprenedores Universitàries, va pronunciar un breu discurs on va destacar que el jurat, cada any, tenia més dificultat a l'hora d'escollir els projectes guanyadors, ja que s'incrementava el nombre d'idees presentades al certamen i la seva qualitat.

Va cridar a pujar a l'estrada a les persones guanyadores de les 4 categories, perquè expliquessin, en dos minuts, en què consistia la seva idea de negoci. Al final de l'exposició dels guardonats de cada categoria, es va donar a conèixer en quina posició havia quedat cadascú.

Aquest és el llistat de guanyadors i guanyadores:

Categoria "FUABFormació"
 • 1r Premi: Lissette Cruz i Judit Granados pel projecte "Turisme paradisíac per a persones amb discapacitat motora".
 • 2n Premi: Laura Sánchez i Phuong Dang Lan per "Hotel d'experiències (autosostenible)".
 • 3r Premi: Luciano Hildebrand, Anna Seidl i Fàtima Maroun per "Refu-ship".

Categoria "Facultat d'Economia i Empresa"
 • 1r Premi: Luís Manuel Blanco, Tito Campos i Xavier Vergara per "QuickPark".
 • 2n Premi: Abril Aguilar, Emma Costa i Àlex García per "My Closet".
 • 3r Premi: Francesc Sebastianes i David Gutiérrez per "AllinOneSM".

Categoria "Resta de la UAB"
 • 1r Premi: Roger Castellnou, Laura Martín i María Urquizu per "Ductus".
 • 2n Premi: Salvador de Sitjar per "No limits".
 • 3r Premi: Raquel Mir, Xavi Domingo i Marc Ballesté per "Time App".

Categoria "Alumni UAB"
 • Premi Alumni UAB: Eduard Blasi, Aventí Bonson i Joan López per "Nepcom".
 • Premi Alumni UAB - Impacte Social i Sostenibilitat: Jordi Bañeras per "ACor (l'aplicació que protegeix el cor de la contaminació)".
 
Guanyadora de la categoria "FUABFormació"
Judit Granados, una de les guanyadores del 1r premi a la categoria "FUABFormació".

Els guardonats van rebre un diploma acreditatiu i una dotació econòmica de 250 € per la primera posició, 150 € per la segona, i 100 € per la tercera.

Els premiats a la categoria "Alumni UAB i Alumni UAB – Impacte Social i Sostenibilitat" van rebre 500 € gràcies a l’aportació oferida per la Caixa d’Enginyers.

L'acte va finalitzar amb la tradicional fotografia de tots els guanyadores i guanyadores, amb els ponents i els membres del CIEU.