Marta Galocha, estudiant: 'La prevenció de riscos laborals no es valora'

Marta Galocha
Entrevistem a Marta Galocha, estudiant del Grau en Prevenció i Seguretat Integral que ha pogut posar en pràctica els seus coneixements en Prevenció de Riscos Laborals (PRL) a la Corporació UAB, a través de la primera beca conjunta entre l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral i la FUAB.

13/03/2019

•    Per què vas decidir cursar el Grau en Prevenció i Seguretat Integral?

Marta: Vaig trobar aquest Grau buscant per Internet. Tenia clar que volia fer alguna cosa relacionada amb la seguretat, però no tenia ni idea que existís un Grau. Buscant “seguretat” al cercador em va aparèixer el Grau de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB i el Grau de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), però en aquest la nota de tall era molt alta. A l’EPSI érem molt poca gent a classe i això era un valor afegit. Quan vaig venir a les Jornades de Portes Obertes i al Dia de les Famílies, les sortides professionals i les assignatures em varen acabar de convèncer.

•    Has pogut gaudir de tres ajuts a l’estudi desenvolupant activitats de promoció, atenent futurs estudiants a l’estiu, i ara en la prevenció de riscos laborals. Què en penses que l’Escola ofereixi aquests recursos als seus estudiants?

M: Està molt bé. N’hi hauria d’haver més! Ens en beneficiem pocs i s’hauria de fer més difusió. Hi ha molta gent que no mira la pàgina web o el correu electrònic i no se n’assabenta.

•    Què t’ha aportat poder participar en aquestes beques?

M: M’ha donat la sensació de formar més part de la Universitat. No crec que ho hagués tingut al venir només a classe, fer els exàmens i marxar cap a casa. En canvi, el fet de formar-ne part, m’ha aportat sentir que sóc d’aquesta institució. Al Saló de l’Ensenyament pots representar què és la universitat i és molt maco explicar als futurs alumnes què estàs fent.  

•    En el marc d’aquest ajut a l’estudi per donar suport a activitats de prevenció de riscos laborals a la FUAB, quines tasques estàs desenvolupant?

M: Estic desenvolupant diverses tasques. Majoritàriament, m’encarrego de la gestió de les revisions mèdiques dels treballadors. D’altra banda, em faig càrrec de les plataformes digitals de control: les plataformes de coordinació d’activitats empresarials; sobretot pel que fa al control documental dels treballadors que van a altres empreses, que fan formacions i si envien els certificats. També m’encarrego de l’arxiu i estic donant suport a l’apartat de la pàgina web del Personal FUAB dedicat a la Prevenció i la Seguretat. A més, participo en la preparació i execució dels simulacres d’emergència.



•    És una eina útil per al personal de la Corporació aquesta pàgina dedicada a la Prevenció i Seguretat?

M: Sí que ho és, tot i que penso que no li dediquen hores a mirar-la i veure tota la feina que hi ha al darrere. I fa ràbia, perquè ha quedat molt bé. La prevenció de riscos laborals no es valora. No és “sexy”. A la gent no li interessa.

•    Creus que t’ajudarà en el teu futur professional haver pogut tenir aquesta experiència a la Fundació UAB?

M: Sí. De fet, ja m’està ajudant perquè estic veient que a aquest àmbit de la prevenció i la seguretat no m’hi vull dedicar. Tenia els meus dubtes i vaig decidir provar-ho, i m’he reafirmat que no, però preferia intentar-ho ara que estic acabant la carrera. Però vaja, jo voldria ser bombera i, quan ho provi, també veuré si m’agrada o no! [riu].

•    Quines altres oportunitats de pràctiques has tingut a través de l’Escola?

M: Vaig començar fent pràctiques a tercer, durant dos mesos, en una empresa de distribució de material de seguretat, que es diu Checkpoint System. Aquesta corporació s’encarrega de la seguretat de grans magatzems, sobretot pel que fa a sistemes antifurts. Allà vaig estar fent CAE (Coordinació d’Activitats Empresarials). Després, vaig anar a l’Institut Cerdà durant quatre mesos com a consultora, al Servei de Suport a la Gestió de Crisi. I ara començaré a Bombers de la Generalitat de Catalunya! A principis de març, començaré a l’Àrea de Gestió i Prevenció. Aquestes són extracurriculars no remunerades. Serà “guai” perquè farem cartografia, és a dir, detectar on són les àrees de vulnerabilitat elevada d’un territori i indicar on són els punts d’aigua.

•    T’ho has pogut combinar bé les pràctiques amb els estudis?

M: Sí, sí. No he tingut cap problema. De fet, a tots els llocs on he estat fent pràctiques han sigut molt flexibles; per exemple, si necessitava un dia festiu per estudiar. No he tingut mai cap problema.

•    Quina menció de 4t curs estàs realitzant?

M: Estic fent la menció en Prevenció de Riscos Laborals. Ja he acabat exàmens i ara només em falta entregar el Treball de Fi de Grau. Ho volia fer relacionat amb els bombers, així que ho faré dels riscos psicosocials, i faré un estudi de l’alteració dels ritmes circadiaris en els professionals del sector de gestió i emergències que treballen en torns de 24 hores.

•    També has optat per fer formació continuada a l’Escola, ja que has fet el Curs Superior de Gestió i Dret de la Seguretat...

M: Exacte. Va ser molt interessant i vaig aprendre moltes coses que al Grau no s’ensenya. I també vaig poder fer contactes, que és el més important d’aquests cursos, ja que venen molts professionals del sector de la seguretat. Poder fer contactes és important perquè comptin amb tu i t’enviïn ofertes laborals que, de fet, ja me n’han passat... I m’estic mirant el Màster de Gestió de Riscos i Emergències. Ja estic pensant si fer-lo l’any que ve o l’altre! [riu].