Margarita Arboix, rectora de la UAB: “Jo he sentit el rebuig. He sentit com alguns personatges, no els puc dir d’una altra manera, eren capaços de fer coses que avui seria absolutament possible denunciar”

Onada Feminista Programa 12
El programa Onada Feminista d’UABràdio entrevista la rectora de la universitat i la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació en un programa dedicat al paper de les dones dins la universitat.

06/06/2019

La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, ha parlat sobre la discriminació viscuda per raons de gènere i les conseqüents dificultats per desenvolupar les seves funcions als diferents càrrecs que ha assolit i segueix desenvolupant actualment:
“Hem hagut de donar moltíssim la cara. Quan jo estava de degana, que no vaig tenir dificultats perquè era una facultat jove i molt emprenedora, amb gent que venia de tot el món de fer estades, no va ser difícil, però sí em vaig haver d’enfrontar amb els sectors professionals externs, en aquest cas amb els col·legis de veterinaris. A part de que no volien perquè era biòloga i no veterinària, no volien perquè era dona. Està claríssim”.

Arboix destaca el tracte discriminatori que patia quan assistia a les reunions europees:
“Jo he sentit el rebuig. Us puc garantir que deien lady, en singular, i gentlemen, perquè era la única degana de 74 facultats de veterinària de tota Europa”.

Les periodistes que condueixen Onada Feminista han repassat la història de les dones a la institució educativa. Seguidament, han entrevistat la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, María José Recoder, que també ha comentat la seva experiència personal dins la institució universitària. Recoder ha destacat el paper de les dones com a administradores i gestores, i ha posat l’exemple de la Facultat de Ciències de la Comunicació, on dones lideren el deganat, l’administració de centre, la gestió econòmica, la gestió acadèmica i els serveis logístics. No ha estat un camí fàcil, i és que:
“Hi ha un element bàsic que diferencia homes i dones i és el fet reproductiu. El meu primer fill va néixer quan jo tenia 28 anys i jo encara no havia acabat la tesi doctoral. Diré que em va felicitar molt poca gent quan vaig dir que estava embarassada a la universitat. Tothom trobava que era un error espantós i jo pensava que no, per això el tenia”.

El programa Onada Feminista, dirigit per l’estudiant Alejandra Sánchez, és el primer espai radiofònic universitari de divulgació feminista. Podeu escoltar tots els programes que s’han emès fins ara al web d’UABràdio i seguir-les a les seves xarxes socials: Instagram i Twitter.