Marc Riera, titulat: 'M'atreia la idea de treballar en un context multicultural'

Marc Riera notícia

L’alumni Marc Riera Arnau tenia clar que, després de titular-se en Arxivística i Gestió de Documents, volia treballar dins del sector en alguna organització internacional. Ha obtingut una beca per fer un any de pràctiques al Banc Central Europeu (BCE). La pandèmia no li ha impedit gaudir d’aquesta experiència des de la ciutat de Frankfurt, un dels principals centres neuràlgics d’Europa, on està vivint des del mes de març.

31/05/2021

  • Per què vas decidir vincular el teu futur professional a l’arxivística i la gestió documental? 

Vaig decidir vincular el meu futur a aquest sector després de poder gaudir d’unes pràctiques a l'Ajuntament de Granollers mentre estudiava el Grau d'Història. A l'Arxiu Municipal de Granollers vaig poder tractar amb documentació històrica, amb documents en diferents formats i, fins i tot, vaig tenir l’oportunitat de tractar un fons personal en tota la seva totalitat. Aquelles pràctiques em van ajudar a descobrir en major profunditat aquella professió i a sentir-me atret cap a un món que, fins aleshores, era relativament desconegut per a mi. 

  • I quin tipus de pràctiques i experiències professionals vas poder desenvolupar durant el Màster? 

Mentre estudiava el Màster vaig poder gaudir d’experiències similars. Valoro molt positivament l'oportunitat que ofereix l'Escola de dur a terme pràctiques en llocs tan diversos, i cada experiència m'ha aportat coneixements diferents i extremadament útils. D’una banda, vaig fer pràctiques al Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, on vaig poder tractar amb documentació més administrativa. Si bé les tasques no van ser les més interessants, vaig tenir l'oportunitat de parlar amb personal molt experimentat que em van donar consells per tal d'orientar-me en el meu futur. 

Després del màster, gràcies a un contacte de l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental vaig poder treballar en un altre fons personal, i també vaig trobar feina com a Auxiliar d'Arxiu a l’empresa Logisdoc. Però jo ja tenia clar que volia adquirir experiència en l’àmbit internacional, i vaig buscar ofertes de pràctiques i beques per a institucions com el Banc Central Europeu, les Nacions Unides, el Parlament Europeu...

  • Com vas trobar la convocatòria de la beca del Banc Central Europeu? Què et va atreure d’aquesta beca? 

La convocatòria del Banc Central Europeu la vaig trobar gràcies al blog de l’arxiver Gustavo Castañer, on col·lecta ofertes i convocatòries d’organitzacions internacionals en el camp de la gestió de la informació. Particularment, m’atreia la idea de treballar en un context multicultural amb persones tan experimentades treballant en institucions internacionals. També m'agradava molt la idea de viure a l'estranger durant un temps.

  •  En què va consistir el procés de selecció? Quines capacitats i aptituds creus que van valorar més a l’hora de seleccionar la teva candidatura? 

Per presentar-me a la convocatòria, només em vaig haver d'inscriure a través del seu lloc web. Un cop analitzades les candidatures, escullen als 6 o 7 candidats més adients i els truquen per concretar una entrevista. Crec que el fet de tenir un Màster en la matèria et dóna moltes possibilitats de ser, com a mínim, un dels seleccionats. L'entrevista va ser força complicada. Et presentaven una situació i et donaven uns minuts per tal que pensessis la resposta. Per exemple, una de les preguntes era: Explica una situació on, en un projecte treballant en equip, hagis hagut de renunciar parcialment al teu punt de vista per tal de poder completar el projecte. Com vas actuar en aquesta situació i què en vas aprendre? 

Crec que van valorar positivament la meva actitud reflexiva davant aquestes preguntes, les meves ganes d'aprendre i la meva actitud analítica. També penso que va ser positiu el fet que tingués formació complementària al Màster, a través d'uns cursos que vaig fer a Coursera, relacionats amb l'ús de Microsoft Excel, Access i altres coneixements sobre bases de dades.

  • Quines tasques portes a terme actualment i a quina àrea estàs dins del Banc Central Europeu? 

Actualment, a causa de la pandèmia, estem duent a terme teletreball. Això m'està convertint en un veritable expert en documentació digital, cosa per la qual estic molt agraït. Treballo en un equip anomenat ARMS (Archivists and Records Managers) que s'ocupa de donar suport a tasques relacionades amb el tractament de documentació a tots els departaments del Banc: això implica tasques molt diverses, com ara aquelles relacionades amb l’accessibilitat a la documentació, vetllar per l'ús correcte de la base de dades, tractament de records (documents), etc. Estem dins l'àrea d’Information Governance, on hi ha altres equips com el Solutions Team (aspectes tècnics de la base de dades) i l'ASTRA Team (base de dades per treballar amb personal de fora del Banc). M'agrada destacar que la base de dades que utilitzem, DARWIN, està dissenyada per tal que compleixi amb els principis arxivístics.

•    A part del teletreball, t’està condicionant d’alguna altra manera la situació de pandèmia?

M'agradaria experimentar el fet de treballar en les instal·lacions del Banc, tot i que la situació també presenta els seus avantatges. El teletreball es pot fer des d'on vulguis. Hi ha becaris que treballen des de les Illes Canàries, des dels Alps, o fins i tot des del Brasil. Permet a aquells que prefereixen treballar des del seu país d'origen fer-ho així. Ara bé, pel que m'han explicat, treballar en les instal·lacions del BCE també és molt atractiu, i es duen a terme moltes activitats extralaborals: clubs de futbol, de bàsquet, de bàdminton, gimnàs...

Marc Riera Arnau

El titulat Marc Riera Arnau per la ciutat de Frankfurt (Foto: Marc Riera)

 

  • Tu, en canvi, vas decidir viatjar a Frankfurt. T’agrada viure a Alemanya?

La veritat és que m'encanta. Abans d'arribar, no m'esperava que Hessen, la província a la qual pertany Frankfurt, fos una zona tan preciosa i rica cultural i paisatgísticament. La ciutat també té el seu encant. El que no és tan agradable és el fet que plou força i de manera irregular. També m'agrada l’experiència de poder viure en un context cultural relativament diferent del de Catalunya, i poder aprendre una mica d'alemany. A més, com que el BCE té molts becaris de llocs diferents d'Europa (i del món), és una oportunitat perfecta per conèixer a gent diversa.

  • Creus que aquesta experiència de treballar a una institució internacional impulsarà el teu futur professional en l’àmbit de l’arxivística i la gestió documental?  

Personalment, em sento molt afortunat de poder gaudir d’aquesta oportunitat. Tot i que no porto gaires mesos treballant-hi, crec que he adquirit més experiència aquí que havent estat molts anys treballant en un altre lloc. Espero poder treure tant profit com sigui possible del temps que em queda. Crec que m'ajudarà enormement a impulsar el meu futur professional en l'àmbit de l'arxivística i la gestió documental, i espero que m'obri portes a moltes altres oportunitats.

  • Què t’agradaria fer després d’aquesta experiència al Banc Central Europeu?  

La meva prioritat és seguir durant uns mesos un cop acabi el meu contracte de pràctiques. Si això no fos possible, m'agradaria dur a terme pràctiques en una altra institució europea, com el Consell Europeu, l'Agència de Defensa Europea, o el Parlament Europeu. Si això tampoc fos possible, em centraria a aprofundir en els meus estudis i valorar les meves opcions laborals.

  • Per últim, quins consells donaries a aquells estudiants i exestudiants del Màster que voldrien tenir una experiència a l’estranger? Per què els animaries a fer-ho?

En primer lloc, els aconsellaria que no es desanimessin en cas que no els seleccionin, i que ho segueixin intentant amb perseverança. També els recomanaria que, òbviament, tinguessin un bon nivell d'anglès, encara que tampoc ha de ser necessàriament perfecte. A més, si tenen un bon nivell de francès, això els obrirà moltes possibilitats en ofertes on gairebé no tindran cap competència. També els animaria a ser curiosos i a desenvolupar els seus coneixements en tot allò que creguin que els pot ser útil per al seu futur professional. I a aquells que no s'ho han plantejat, els recomano que, com a mínim, s'ho plantegin... És una gran experiència!

Enllaços d'interès sobre convocatòries de beques al Banc Central Europeu: