Lideratge femení en el món grecoromà

cartell de les jornades

Els propers 24 i 25 de novembre a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres hi tindran lloc les jornades docents internacionals “LIDERATGE FEMENÍ EN EL MÓN GRECOROMÀ”.

18/11/2022

El món clàssic ha estat un món pensat i descrit per homes. En la major part dels textos que ens han arribat, el domini dels homes és aclaparador, tant pel que fa als personatges de què parlen com als aspectes que s ’hi tracten, sovint vinculats a àmbits de la vida pública (la política, la guerra, les lleis, el comerç, etc.) en què la dona tenia un paper molt reduït o inexistent. El silenciament de les dones (tacitae, mutae) és significatiu i ens ha de servir per descriure alguns aspectes típicament associats amb el femení.

 

La Dra. Marta Oller (Filologia Grega) i la Dra. Gemma Puigvert (Filologia Llatina) organitzen les jornades docents internacionals “LIDERATGE FEMENÍ EN EL MÓN GRECOROMÀ” amb la col·laboració del deganat de la Facultat, el Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, l’Excel·lència Docent UAB, el Màster universitari de la Mediterrània Antiga (UAB-UOC-UAH) i la Universitat Autònoma de Barcelona - PIU 2020 (Projecte Premi). Les jornades tindran lloc els propers 24 i 25 de novembre a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres.

 

Alguns textos, potser pocs i sens dubte mal coneguts, ens parlen de dones que actuen i fins i tot triomfen en espais de poder tradicionalment considerats com a masculins. En aquestes jornades docents, ens proposem reflexionar sobre les vides i les actuacions d’algunes d’aquestes dones amb l’ objectiu de restaurar-ne la memòria, reivindicar-ne el protagonisme que la història massa freqüentment els ha negat, i transmetre’n el llegat a les noves generacions d’ estudiants de l’Antiguitat.

 

Els diferents eixos temàtics sobre els quals reflexionarem en aquestes jornades seran els següents:

• La participació de la dona en l’àmbit públic en les fonts literàries, epigràfiques i arqueològiques

• Situació jurídica i social de les dones a Grècia i a Roma

• Dona i mediació política i comercial

• El paper de la dona en la successió dinàstica

• Dona, religió i poder

• Les dones i la guerra

• Els negocis de la dona

• El poder del sexe

 

Podeu consultar aquí el programa de les jornades i una versió més detallada del mateix aquí.