Les distincions "Ad studia humanitatis fovenda" del curs 2023-2024

Imatge de la Teresa Sordé

El proper dijous 5 d’octubre, en l’acte de la Inauguració del curs 2023/24 de la Facultat de Filosofia i Lletres, es concediran les distincions Ad studia humanitatis fovenda a la Dra. Teresa Sordé i a la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana.  

28/09/2023

El proper dijous 5 d’octubre, en l’acte de la Inauguració del curs 2023/24 de la Facultat de Filosofia i Lletres, es concediran les distincions Ad studia humanitatis fovenda a la Dra. Teresa Sordé i a la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana.  

Teresa Sordé Martí és catedràtica de sociologia. En la distinció atorgada, l'equip de deganat ha tingut en compte  les accions que ha liderat com a investigadora de primer nivell en projectes d’impacte social que han contribuït a un millor coneixement i benestar de col·lectius com les persones migrades o les persones d’ètnia gitana. També volem reconèixer també la teva llarga trajectòria com a Responsable d’Igualtat de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB.  

El proppassat 10 de juny, es va organitzar XXIII Trobada d'Estudiants Gitanes al nostre Auditori.  Són trobades que es realitzen des de 1999 com espais de debat, reflexió, intercanvi i diàleg intergeneracional entre dones i joves gitanes per tal de cercar millores que contribueixin a l'èxit escolar, reduint l'absentisme i el fracàs. Són esdeveniments molt transformadors amb un gran impacte social, on la veu de la dona gitana és escoltada i portada a l'acció. Teresa Sordé, juntament amb l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen i d’altres col·laboradors, han estat al darrera d’aquestes Jornades que ens fan sentir partícips d’uns objectius que tothora la nostra Facultat els ha de tenir presents. 

La Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana és una associació que des de l’any 1992 vol posar en comú projectes, inquietuds i problemes dels centres i instituts d'estudis dels Països Catalans. En formen part 135 centres i instituts d'estudis o altres entitats similars que, d'una banda, tenen com a objectiu l'estudi, la difusió i la defensa del patrimoni cultural i natural en l'àrea territorial on desenvolupen la seva activitat, i de l'altra, utilitzen el català com a llengua d'expressió i comunicació.  

En els centres d'estudis convergeixen la recerca voluntària i la acadèmica, amb el propòsit de dessacralitzar el coneixement científic i democratitzar-ne el saber. Els centres d'estudis contribueixen a personalitzar el territori, a dotar-lo de coneixements, de crear perspectives, de propiciar propostes i de generar opinió amb el repte de construir una societat més culta. 

La nostra Facultat reconeix aquesta tasca en pro del coneixement científic i humanístic,  i de la defensa de la llengua catalana. Així com també volem palesar el nostre agraïment perquè molts dels nostres estudiants han pogut realitzar les seves pràctiques en alguns d’aquests centres coordinats i estesos als Països Catalans.