La UAB presenta un projecte per millorar problemes de malnutrició oculta en població del mediterrani

Projecte de la UAB per enriquir cereals mediterranis
Istockphoto/nitrub
Una recerca liderada per la UAB per augmentar de manera natural el contingut de Ferro, Zinc i Seleni en cereals ha estat seleccionada en la I edició del programa PRIMA, que impulsa estudis per millorar la qualitat de vida de la població més desfavorida de l’arc mediterrani. La presentació del projecte té lloc el proper 20 de juny a França.

13/06/2019

L’objectiu del projecte Boomerang per a la producció de Grans Mediterranis Bio-fortificats més Saludables és augmentar de manera natural el contingut de micronutrients com Ferro, Zinc i Seleni en cereals de consum habitual en l’àrea mediterrània, que ajudin a reduir problemes de malnutrició oculta -manca de vitamines i minerals essencials en la dieta- que afecta part de la població en la regió.

La presentació tindrà lloc durant l’acte d’exposició dels projectes seleccionats en la primera convocatòria PRIMA (per les sigles en anglès de Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean), que se celebrarà a l’associació científica Agropolis (Montpellier, França). PRIMA és un programa que impulsa projectes de recerca i innovació per millorar la salut, la inclusivitat i la prosperitat de la població més desfavorida de les societats mediterrànies. 
 
“El projecte que presentem comprèn un enfocament integral, per fer que els grans absorbeixin més eficientment els minerals i els puguin incorporar de manera orgànica, per tal de fer-los més biodisponibles”, assenyala Jordi Saldo, investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB i líder del projecte. “D’una banda, l’exploració de la variabilitat existent en els bancs de germoplasma, per triar les llavors que els acumulin millor. De l’altra, l’estudi agronòmic de fertilització del sòl o a través de les fulles, per decidir l’estratègia més eficaç per al desenvolupament de les plantes. I, en paral·lel, l’anàlisi de la fortificació dels grans a través de l’aigua de remull en el procés de germinació, per obtenir cereals maltats enriquits”, detalla.

Amb els cereals obtinguts els investigadors desenvoluparan aliments enriquits i avaluaran l’efecte beneficiós del seu consum en els indicadors de salut de la població afectada.

Dins de la UAB, el projecte el lidera el Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia Alimentària (CIRTTA), que farà els estudis de biofortificació a través de la germinació i d’incorporació dels grans a productes alimentaris. El Grup de Mutagènesis, dirigit per Alba Hernández, investigadora del Departament de Genètica i de Microbiologia, avaluarà el valor nutricional i la biodisponibilitat dels grans biofortificats. Finalment, el Grup de Tècniques de Separació (GTS), encapçalat pel catedràtic de Química Manuel Valiente, determinarà els nivells d’increment de Ferro, Zinc i Seleni en els cereals.

El projecte preveu la participació de 6 universitats i centres de recerca, 2 cambres de comerç i 3 empreses de fins a set estats europeus i del nord d’Àfrica: UAB i Nomen Foods (Espanya), Institut National de la Recherche Agronomique d'Algerie (Algèria), ECM Space Technologies GmbH (Alemanya), German-Arab Chamber of Industry and Commerce i Heliopolis University (Egipte); Centro di Eccellenza per la Ricerca sulla Birra - Università degli Studi di Perugia i Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo (Itàlia) i Rose Blanche group i Chamber of Commerce and Industry of the Center (Tunísia).