La UAB i la Universitat de Sancti Spiritus - Cuba, unides per fomentar el desenvolupament sostenible

Instant de la videoconferència
Instant de la videoconferència

La universitat catalana i la cubana participen conjuntament en el projecte de cooperació "Programa de capacitación para la incorporación de la perspectiva de los ODS- Agenda 2030", on duen a terme una sèrie d'accions relacionades amb els objectius de desenvolupament sostenible i on hi participen alguns professors de la Facultat de Dret
 

22/04/2021

L'any 2015, les Nacions Unides van establir 17 Objectius pel Desenvolupament Sostenibles (ODS) i també van posar una data, el 2030. A partir d'aquesta decisió de l'ONU, es va crear el projecte de cooperació "Programa de capacitació per a la incorporació de la perspectiva dels ODS- Agenda 2030, en els cursos de formació docent universitària de la UNISS-Cuba". Es tracta d'un projecte on, a més de la participació de la Universidad de Sancti Spiritus, situada a Cuba, també hi participa la UAB i és finançada per la FAS, la Fundació Autònoma Solidària.

Aquest projecte compta amb la participació d'alguns docents i investigadors de la Facultat de Dret, concretament del departament de dret públic i ciències historicojurídiques: María Jesús Espuny, Carolina Gala, Daniel Vallés, José Antonio Fernández Amor, Miguel Ángel Sánchez Huete i Zuley Fernández

D'entre les accions que estan previstes, cal destacar unes jornades tècniques, dividides en tres tallers virtuals, on s'aprofundeix en alguns dels objectius de l'ONU.

El primer taller ha estat celebrat aquest dimecres 21 d'abril, s'ha presentat una introducció als ODS, i s'ha posat èmfasi en l'objectiu 5, la igualtat de gènere, on també s'ha parlat de la necessitat d'empoderament de totes les dones i nenes. En el taller hi ha intervingut el professor de la facultat, Miguel Ángel Sánchez Huete, Professor de Dret Financer i Tributari de la Facultat de Dret UAB, i també ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Isabel Carrillo, professora de Teoria de l'Educació a la Universitat de Vic, i el Dr. Yuliarsy Ramacho, professor de la Facultat de Veterinària i investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya.

El segon taller està previst pel mes de maig i versarà sobre l'objectiu 11, ciutat i comunitats sostenibles i profunditzara en la necessitat d'aconseguir que les ciutats siguin més inclusives, segures, resilients i sostenibles.

L'últim taller serà al juny i se centrarà en l'objectiu número 16, la pau, justícia i institucions socials, i parlarà de la promoció de societats justes, pacífiques i inclusives.

Els tres tallers se celebren de 15.00 a 16.00, una hora també adequada per a Cuba, qui se situa en un fus horari diferent. I també es poden recuperar online, a través del canal de YouTube, on també trobareu més informació sobre el projecte.

Quins són els 17 Objectius pel Desenvolupament Sostenibles (ODS)?

1. Fi de la pobresa
2. Gana zero
3. Salut i benestar
4. Educació de qualitat
5. Igualtat de gènere
6. Aigua neta i sanejament
7. Energia assequible i no contaminant
8. Treball decent i creixement econòmic
9. Aigua, indústria, innovació i infraestructura
10. Reducció de les desigualtats socials
11. Ciutats i comunitats sostenibles
12. Producció i consum responsables
13. Acció pel clima
14. Vida submarina
15. Vida d'ecosistemes terrestres
16. Pau, justícia i institucions sòlides
17. Aliances per aconseguir els objectius